Social

Republica Moldova și România își consolidează eforturile în lupta cu corupția

Republica Moldova și România își consolidează eforturilor în prevenirea și combaterea corupției, îmbunătățirea sistemului de recuperare a bunurilor infracționale și implementarea unor modificări legislative esențiale. La Chișinău, în perioada 7-8 decembrie, s-au aflat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Marius Ionuț Voineag și Directorul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Virgiliu Călinescu.

În cadrul vizitei a fost organizat un atelier de lucru interinstituțional pentru recuperarea bunurilor infracționale, în cadrul căruia Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție și un alt procuror anticorupție, au participat în calitate de vorbitori.

Atelierul a avut drept scop crearea unei platforme de dialog între actorii implicați în procesul de recuperare a bunurilor infracționale, accentul fiind pus pe schimbul de cunoștințe, experiențe și bune practici.

Omologii români și reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție au participat și la o dezbatere Soros Talks: „Vor transforma noile modificări legislative Procuratura Anticorupție într-un DNA?” privind noile competențe care au revenit Procuraturii Anticorupție în urma recentelor modificări legislative.

Șeful DNA a discutat cu angajații de la Procuratura Anticorupție, împărtășind experiența acumulată în lupta împotriva corupției în România și a evidențiat provocările specifice cu care se confruntă în această misiune. Discuțiile au fost concentrate asupra strategiilor eficiente, a instrumentelor juridice și a celor mai bune practici în gestionarea cazurilor de corupție.

La evenimentele organizate au participat, reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, PCCOCS, ARBI, DNA și ANABI din România și alți actori relevanți.

Citește mai mult