Social

Tot mai mulți turiști aleg să viziteze Republica Moldova. Un studiu arată principalele motive pentru care străinii își fac bagajele și vin în țara noastră

Patru din 10 turiști care vizitează Republica Moldova asociază țara noastră cu vinul, iar 26 la sută dintre vizitatori aleg această destinație din dorința de a savura gustul licorii lui Bacchus. Datele se conțin în studiul "Percepția Moldovei ca destinație turistică de către vizitatorii străini" realizat de o companie specializată în consulting. Mai mult, unii aleg să ajungă în țara noastră pentru Festivalul Vinului. Iar una dintre nemulțumirile turiștilor se referă la numărul mic de zboruri directe.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Studiul arată că, în ultima perioadă, Republica Moldova a devenit o țară mult mai apreciată de turiști și diasporă. Și există câteva motive principale care îi determină pe turiști să viziteze țara noastră. Printre factorii care îi stimulează pe vizitatori să vină la noi în scop turistic, recomandările personale din partea familiei, prietenilor și rudelor care i-au intrigat reprezintă o cotă de 43%. 27 la sută dintre călători au fost atrași de costul redus al călătoriei în Republica Moldova și cam tot atâția au numit drept principal motiv pentru o vizită în țara noastră dorința de a gusta vinul moldovenesc. Studiul mai arată că 23% dintre turiști au fost motivați să descopere o țară puțin cunoscută, iar 6% au spus că vor să experimenteze viața la sat.

Faptul că Republica Moldova este o țară vinicolă are o influență mare asupra turiștilor. Cei mai mulți dintre aceștia -44% asociază Republica Moldova cu vinul. 25% asociază țara noastră cu bucate tradiționale, 16% cu o țară frumoasă și 14% cu oameni prietenoși. Alte asocieri menționate au fost: familie, respect, evenimente, festivaluri și tradiții. Puțini turiști, doar 6% își planifică călătoria în Republica Moldova pentru evenimente anume.

Șapte din 10 respondenți au menționat că ar vizita cu siguranță din nou Republica Moldova. Ponderea celor care au spus că ar vizita încă o dată țara noastră a crescut considerabil comparativ cu 2018 și 2016. Atunci, în cadrul sondajului numărul doritorilor de a reveni din nou în Republica Moldova a fost de 54 și, respectiv 50 la sută. La recentul sondaj au participat 606 respondenți, turiști străini și persoane originare din Republica Moldova stabilite peste hotar. Persoanele au fost intervievate în locații cheie precum aeroportul Chișinău, frontiera cu România, vinării și Piața Marii Adunări Naționale.

Citește mai mult