Politic

Republica Moldova, la un pas de negocierile de aderare la UE. Obstacolele politice discutate la Bruxelles

Guvernul de la Chișinău ar putea începe teoretic negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a scris jurnalistul român Dan Alexe pentru Radio Moldova. El a văzut proiectul deciziei Consiliului Europen. Luni miniștrii afacerilor externe din uniune s-au reunit la Bruxelles și au discutat despre parcursul Republicii Moldova și al Ucrainei. Nicu Popescu se află și el la Bruxelles în vizită de lucru. Negocierile politice cu Ungaria nu au ajuns la un rezultat, guvernul maghiar se opune Ucrainei. Mai mult, ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, susține că guvernul Orban nu acceptă presiuni. Pe de altă parte, statul român sprijină decizia corectă - adică deschiderea negocierilor.

newsroom.consilium.europa.eu/ Fotografie de familie la reuniunea ministerială UE-Parteneriatul Estic, 11 decembrie 2023 la Bruxelles
Sursa: newsroom.consilium.europa.eu/ Fotografie de familie la reuniunea ministerială UE-Parteneriatul Estic, 11 decembrie 2023 la Bruxelles

„Săptămâna aceasta, Consiliul European trebuie să ia decizia politică corectă cu privire la Ucraina și Republica Moldova. România sprijină adoptarea unui pachet cuprinzător care să includă asistență macrofinanciară și desigur - deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Uniunea Europeană trebuie să continue sprijinul pentru Republica Moldova, securitatea ei este crucială, mai ales în contextul actual. De asemenea, trebuie să menținem presiunea asupra Rusiei și să adoptăm în curând, sper, al doisprezecelea pachet de sancțiuni”, a declarat ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu.

Guvernul maghiar a blocat 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și se opune deschiderii negocierilor. Președintele Volodimir Zelenski și premierul Victor Orban au fost surpinși într-o discuție aprinsă, la Buenos Aires, în timpul ceremoniei de învestire a noului președinte argentinian Javier Milei. Săptămâna trecută, prim-ministrul maghiar Orban a fost la Paris și a purtat discuții tete-a-tete cu președintele francez Emmanuel Macron.

„Știm situația și înțelegem necesitatea de a ne exprima sprijinul pentru Ucraina pe termen lung. Asta înseamnă trei lucruri. În primul rând, adaptarea mecanismului european pentru pace ca să continue să ajute Ucraina într-o logică nouă. În al doilea rând, înseamnă consolidarea acțiunilor și adoptarea până la sfârșitul anului al celui de-aș 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Și în al treilea rând, bineînțeles, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova”, a menționat ministra franceză pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna.

„Rusia și-a intensificat atacurile, iar Kievul a suferit în ultimele zile cel mai mare atac aerian cu drone de la începutul războiului. Însă, în același timp, pierderile armatei ruse continuă să crească. Acum este momentul să folosim resursele noastre pentru a sprijini Ucraina”, a specificat șeful diplomației europene Josep Borrell.

Pentru a convinge guvernul maghiar să nu folosească vetoul contra Ucrainei, Kievul a adoptat recent amendamente la legislația minorităților și oferă mai multe drepturi pentru folosirea în viața publică a limbilor oficiale din Uniunea Europeană. Comunitatea maghiară este concentrată în regiunea Transcarpatica.

„Nu pot să-mi imaginez și nici nu vreau să vorbesc despre efectele devastatoare, dacă nu va reuși consiliul să ia această decizie, nu doar pentru Ucraina dar și în sens larg, pentru întregul proces de extindere. Așadar aștept ca Uniunea Europeană să facă să ia o decizie potrivit eforturilor făcute de Ucraina și să aprobe pentru țara mea, lansarea discuțiilor de aderare”, a remarcat ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.

„Nu vom renunța niciodată la interesele noastre naționale. Nu vom renunța niciodată la suveranitatea noastră. Nu abandonăm calea legitimă de a lua decizii. Această presiune este absolut inutilă. Este inutil să cheltuiți resursele pentru a pune presiune asupra noastră. Nu acceptăm presiuni și rezistăm oricărui șantaj sau tentative de mituire”, a spus ministrul polonez de externe Peter Szijjarto.

La sfârșitul acestei săptămâni se întrunesc șefii de state și de guvern din Uniunea Europeană. Sunt pe agendă: sprijinul financiar pentru guvernul de la Kiev și deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia trebuie să fie unanimă - aprobată cu 27 de voturi. Potrivit proiectului, hotărârea politică este pozitivă, Consiliul European ar trebui să deschidă negocierile, dacă guvernul maghiar va renunța la veto.

Citește mai mult