Aderare UE

Summitul Consiliului European // Roberta Metsola: Republica Moldova a lucrat foarte bine. Va fi o decizie bazată pe merite și respect

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, încurajează începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă, șefa Legislativului european a menționat că țara noastră și Ucraina se află în circumstanțe dificile, iar următorul pas este demararea negocierile de aderare. Metsola a precizat că Republica Moldova a lucrat foarte bine la reforme, iar decizia care urmează să fie luată de Consiliul European este una bazată pe merite și pe respect.

„Aceste țări se află în circumstanțe dificile și următorul pas este să deschidem negocierile de aderare. O asemenea decizie nu va fi luată în afara pozițiilor politice sau într-un regim accelerat, ci va fi o decizie bazată pe merite și pe respect. Multe țări tot au trecut prin acești pași de accedere spre UE și știm cât de importante sunt ele, precum și semnalul pe care îl transmitem oamenilor, îndeosebi celor aflați în situația unui război”, a declarat Roberta Metsola.

Oficialul precizat că poziția Parlamentului European este una clară: extinderea Uniunii Europene care va întări situația de pe continent.

„Este o investiție în pace, este o investiție în securitate și va aduce beneficii societății. Dar pe de altă parte, trebuie să vedem dacă noi suntem pregătiți pentru aceasta și sper că va fi un vot în acest sens în Consiliul European. Noi, în calitate de Parlament, insistăm ca discuțiile să fie accelerate asupra subiectului ce ține de viitorul Uniunii Europene”, a spus ea.

Totodată, Metsola a declarat că așteaptă cu nerăbdare să aibă colegi moldoveni în Parlamentul European.

„Ați făcut ceva de neimaginat pentru a aduce reformele în aplicare și pas cu pas, sunt sigură că veți face aceasta în continuare. Așa că, aștept cu nerăbdare când vom putea sta cu colegii moldoveni în Parlamentul European și în jurul Consiliului European. Decizia din acest weekend ne va da posibilitatea de a trece la pasul următor”, a conchis Metsola.

Amintim că, Consiliul European urmează să decidă dacă va acorda undă verde Republicii Moldova și Ucrainei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Cele două țări au depus cererea de aderare la UE în 2022, obținând și statutul de țără candidată la aderare.

Citește mai mult