Reacții împărțite în Parlament: Euforia majorității și rezervele opoziției
Decizia Consiliului European prin care a dat undă verde Republicii Moldova și Ucrainei să înceapă negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a fost primită cu mare bucurie de către majoritatea deputaților de la Chișinău. Aleșii Partidului Acțiune și Solidaritate ne-au spus că este o decizie istorică pentru care s-a muncit mult și meritul este al tuturor, inclusiv al cetățenilor. De cealaltă parte, reacția opoziției a fost mai rezervată.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ne-a spus că vestea a fost atât de bună, încât nu-i venea să creadă. Bucuria a durat însă puțin, spune oficialul, deoarece încă mai este mult de muncit la acest proces, iar responsabilii de procesul de aderare se vor apuca de astăzi de lucru.
„Tare mult am așteptat această decizie. Când am primit primele mesaje, zic: dă să mai verific o dată, e prea frumos să credem deodată. A fost un moment care a încununat opera. Un moment deosebit, s-a meritat tot efortul comun, al nostru, al dumneavoastră și al societății, al celor care au crezut în noi”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Este cea mai importantă decizie de la independență încoace, o decizie care ne responsabilizează și ne arată drumul încotro mergem ca și țară, iar asta este Uniunea Europeană. Ne-am luat avântul, dar trebuie să conștientizăm că ne așteaptă un drum complicat”, susține deputatul PAS, Radu Marian.
„O veste foarte bună și mult așteptată de întreg poporul Republicii Moldova. Asta ne dă o doză mare de optimism, o motivare suplimentară pentru a munci mai departe și pentru a realiza Ascquis-ul comunitar”, spune deputatul PAS, Adrian Belîi.
De cealaltă parte, opoziția parlamentară a primit vestea cu mai puțin entuziasm, iar unii deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au fost chiar rezervați în a face declarații.
„Negocierile sunt un moment de lucru, dar trebuie încă să poți să le faci normal. Turcia de 30 de ani este în negocieri”, declară deputatul BCS, Oleg Reidman.
„ Este o decizie importantă pentru Republica Moldova, o realizare, dar înțelegem foarte bine că acest proces și acest rezultat nu se datorează reformelor realizate de cei din Republica Moldova. Nu se datorează îmbunătățirii situației din țară. Este o decizie politică, geopolitică, luată într-un anumit context și anume în legătură cu evenimentele dramatice din Ucraina”, spune vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea.
„Deja vedem că urmează vreo lună liberă, toată țara intră în sărbători cred că de azi. Pentru mine și pentru toți este important ce o să urmeze, câți ani acest proces va dura cu Republica Moldova, asta e o etapă de începere a discuțiilor. Cum s-ar spune: ne deschid portița, ne dau voie să ne apropiem de poartă, dar nu intrăm în ogradă și nici în casă”, susține deputatul BCS, Grigore Novac.
Decizia de ieri a Consiliului European prin care Republica Moldova a primit acceptul să inițieze negocierile de aderare a fost celebrată în plenul Parlamentului de la Chișinău cu arborarea drapelului și intonarea imnului Uniunii Europene.