Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Liderii UE au demonstrat că se pot consolida împotriva ambițiilor expansioniste ale Rusiei

Ceea ce a demonstrat Uniunea Europeană e că este o entitate geopolitică, care merită să fie luată în seamă. Unitatea s-a menținut, liderii Uniunii Europene au demonstrat că se pot consolida în momentele critice. Editorialistul Nicolae Negru a declarat pentru Moldova 1 că, prin decizia sa, Uniunea Europeană a arătat că nu va tolera ambițiile expansioniste ale Rusiei și este pregătită să luptea cu expansiunea.

La Moscova s-a luat în calcul această decizie a Consiliului European și va trebui să-și modifice strategia în războiul din Ucraina, a mai precizat Negru.

Editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, a fost invitatul emisiunii „ÎN CONTEXT”, iar textul interviului îl vedeți mai jos.

Radu Osipov: Mai întâi, v-ați așteptat ieri la o decizie pozitivă privind Republica Moldova și Ucraina, pentru că s-a tot vorbit că e un pachet de extindere, unul singur în acest caz pentru Moldova și Ucraina? Mai ales că Viktor Orban, când a pășit pe covorul roșu, la declarații în fața jurnaliștilor, a spus clar că trei din șapte condiții nu au fost îndeplinite de Ucraina și nu mai e sens să începem negocierile.

Nicolae Negru: Aici, în platou, vorbeam că din punctul meu de vedere, decizia va fi luată. Ceea ce s-ar fi putut încă face, adică un fel de compromis pentru domnul Orban, este ca începutul negocierilor să aibă loc nu imediat, dar să zicem în martie, când va veni următorul raport al Comisiei Europene. Iată, că această soluție a fost adoptată în cazul Bosniei și Herțegovinei, iar noi am privit un rezultat mult mai optimist decât ne așteptam. Mai optimist și pentru unii lideri de aici de la noi, din Republica Moldova, desigur.

Radu Osipov: Un artificiu, totuși, așa cum spunea mai devreme și jurnalistul Dan Alexe. Pentru că Viktor Orban a plecat din sală și a permis, le-a permis celor 26 de lideri naționali din Uniune să ia o decizie mai mult sau mai puțin unanimă.

Nicolae Negru: Bine, a fost o chestiune de procedură. Nimeni nu l-a mânat pe domnul Orban să plece din sală. Dumnealui putea să spună că eu ies din sală, dar oricum mă pronunț împotrivă. Lucrul ăsta nu a spus. Mai mult decât atât, el a scris pe contul lui în rețelele sociale că Ungaria s-a abținut. Nu a zis că a votat contra, că este împotrivă, dar s-a abținut de la această decizie luată de Consiliul European.

Radu Osipov: Până la urmă, Ungaria nu a renunțat la blocarea banilor pentru Ucraina.

Nicolae Negru: Bine, o să se mai întrunească Consiliul European. O să rezolve eu cred că aceste probleme. Ceea ce a demonstrat Uniunea Europeană e că este o entitate geopolitică, care merită să fie luată în seamă. Unitatea s-a menținut, liderii Uniunii Europene au demonstrat că sunt lideri și că se pot consolida în momentele critice. Acum este un moment critic și ceea ce a mai spus prin această decizie Uniunea Europeană e că ea nu va tolera ambițiile expansioniste ale Rusiei și că este pregătită să lupte, să stăvilească această expansiune. Includerea statelor Parteneriatului Estic, mă refer acum la Ucraina, Republica Moldova și Georgia, deschiderea ușii de intrare pentru aceste state, posibilitate care nu exista până la începutul invaziei, vorbește despre această determinare de a stăvili agresiunea rusă.

Radu Osipov: Vom discuta și despre efectele în politica internă a acestei decizii de aseară de la Consiliul European. Mai întâi să vedem declarațiile parlamentarilor privind deschiderea negocierilor. I-am ascultat și pe cei din opoziție care vorbesc despre state care încă nu negociază de fapt, dar au statutul de țări candidate la aderare. Dar e drept că era și altă situație geopolitică până la declanșarea razboiului Rusiei contra Ucrainei.

Nicolae Negru: Păi, iată, ei nu iau în considerare faptul ăsta. Trimit la exemplul Albaniei, mai cu seamă al Turciei, care într-adevăr are o istorie lungă în statutul ei de candidat. Dar, repet, noi ne aflăm în altă situație geopolitică. Uniunea Europeană a luat această decizie strategică. A fost anunțată această decizie și prin declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, că Uniunea Europeană se extinde spre est. Deci lucrurile de acum trebuie privite sub un alt unghi de vedere, nu sub unghiul cela că o să dureze. Da, dacă nu o să-și facă lecțiile Republica Moldova, desigur o să dureze. Dar nu este adevărat că a luat această decizie fără ca din partea noastră să nu se facă niciun efort. Fără să nu existe anumite reforme, fără o demonstrație a voinței pentru efectuarea acestor reforme.

Radu Osipov: Foarte interesantă și reacția lui Vlad Bătrâncea care a spus că e o decizie importantă, deși am văzut colegii săi din partid și din fracțiune sunt mai sceptici și au făcut referire la aceste state care au statutul de țări candidate.

Nicolae Negru: Eu cred că orice politician obiectiv, chiar dacă ar avea alte preferințe geopolitice, trebuie să recunoască că e o decizie istorică, epică pentru Republica Moldova fiindcă schimbă imediat situația. Intrăm într-o altă fază a dezvoltării, a evoluării statului Republica Moldova. Fiecare știe că acest proces de negociere, într-adevăr, este complicat. Într-adevăr, necesită multă competență, cunoaștere a intereselor adevărate ale Republicii Moldova. Avem nevoie de specialiști. Dar, cu toate astea, trebuie să spunem că și UE nu o să stea la o parte, o să ne ajute și mai cu seamă din punct de vedere financiar, o să avem un sprijin, un suport mult mai mare decât până acum.

Radu Osipov: Am vrut să menționez că Serbia nici nu e țară candidat, e doar asociată, nu că ar negocia ceva cu Uniunea Europeană și nici nu e clar dacă își dorește să ajungă până la urmă în Uniunea Europeană. Așadar, 35 de capitole, 2030 este obiectivul pus de președinta Maia Sandu. 2030 este și așteptarea Parlamentului European care încearcă să creeze opinie publică și pentru Comisie, și pentru consiliu, și pentru cetățenii europeni că acest val de extindere trebuie încheiat în această decadă. În același timp, aveam nesiguranța războiului. Nu știm când se va încheia războiul și care va fi deznodământul.

Nicolae Negru: Eu cred că prin această decizie luată, iată, ieri de Consiliul European s-a accelerat și încheierea acestui război. Fiindcă Uniunea Europeană este o entitate cu un potențial economic mult mai mare decât Rusia. E al treia potențial economic din lume. Comparându-l cu Rusia, desigur că e ca un elefant comparat cu un cățeluș. E adevărat, Uniunea Europeană nu este o putere militară, dar acest război e și despre economie, despre rezistența economică. Așa că eu cred că la Moscova, la Kremlin, au luat în calcul această decizie a Consiliului European și cred că va fi nevoit să-și modifice strategia sau tactica acestui război.

Radu Osipov: Un război care se duce acum pe resurse și majoritatea celor care comentează războiul și înțeleg arta militară, spun că Rusia are mai multe resurse decât Ucraina. Iată de ce Ucraina are nevoie de sprijinul Occidentului și, în același timp, vedem că Rusia are probleme economice. Așa cum ați menționat și Dumneavoastră, e un război și economic, o parte din războiul hibrid. În același timp și Congresul american se pare că va reuși înainte de Crăciun să ajungă la un acord privind fondurile de război pentru Kiev.

Nicolae Negru: Eu cred că, până la urmă, acea oboseală despre care se vorbea s-ar putea să fie și un fel de tactică pentru a dezinforma pe cineva sau pentru a pregăti anumite schimbări în acest război. Fiindcă chiar și unii reprezentanți ai Rusiei i-am auzit că ar trebui Rusia să fie atentă la ceea ce se spune și în Occident și în Ucraina că această presupusă oboseală sau această slăbiciune a Occidentului, a Ucrainei, poate să fie o invitație la ofensivă, de exemplu. Și aceasta nu ar fi convenabil dacă Ucraina în acest moment este mai puternică decât ar vrea cineva să creadă. Sau decât se spune în mass-media, se vorbește în spațiul public.

Aș vrea totuși să mă întorc puțin la negocieri. Negocierile pentru Republica Moldova o să fie totuși puțin mai simple decât pentru Ucraina, de exemplu. Noi nu avem, de exemplu, așa domeniu ca pescuitul maritim sau alte domenii, pe care le are Ucraina și unde, desigur, o să fie o negociere foarte dură fiindcă o să se opună și oamenii de afaceri sau lideri din țările europene. Polonia, cum a spus domnul Alexe, vede un concurent foarte puternic din punct de vedere agricol în Ucraina. Și noi nu suntem, chiar să zicem așa, simpli din punct de vedere al agriculturii pentru unii producători din Uniunea Europeană. Producem și noi mult în anumite direcții. Așa că, da, va trebui de negociat. Acum noi avem anumite facilități legate de acest război, de altfel. Putem exporta în Uniunea Europeană fără tarife, fără impozite și așa mai departe. Dar asta e un privilegiu pe care ni l-a oferit așa ca un cadou Uniunea Europeană. Dar de acum înainte sau după terminarea războiului acest privilegiu cred că se va termina și atunci noi va trebui să negociem competent interesele noastre.

Radu Osipov: Domnule Negru, am început iată această discuție, referindu-ne la politica internă. Și, în loc de concluzie, efectele deciziei de aseară pentru politica internă - cum și dacă va încuraja partidele proeuropene? Bineînțeles că, probabil, cel mai mult are de câștigat partidul de la guvernare și alte partide proeuropene, în același timp, erau sceptice că va fi o soluție pozitivă și dacă e totuși o lovitură pentru formațiunile prorusești?

Nicolae Negru: Da, e lovitură și o lovitură puternică pentru formațiunile prorusești. Ce spuneau ele până acum? Că nu există nicio perspectivă de integrare europeană, că Europa nu ne dorește. Iată și acum i-am auzit că negocierile o să dureze foarte mult. Adică nu înseamnă nimic. Ba înseamnă această decizie foarte mult. De cealaltă parte, ceea ce oferă ei cetățenilor Republicii Moldova, integrarea economică euroasiatică, de exemplu, e sub un mare semn de întrebare. Văd că acum unele partide proruse încep să schimbe. De acum nu mai pun în programele și în statutele lor această integrare, această mișcare spre Est. De acum zic că trebuie să stăm pe loc, să fim echidistanți față de Europa și față de Rusia.

Radu Osipov: Un fel de echidistanță ca să nu plecăm departe de Rusia.

Nicolae Negru: Un fel de echidistanță, neutralitate, cum zic ei, ca să nu plecăm cumva, să fim la îndemână Rusiei. Atunci când Rusia va prinde la puteri, să ne apuce din nou și să ne tragă sub poala ei. E o problema pentru aceste partide. Pe de altă parte, desigur că partidele proeuropene obțin un impuls din punct de vedere politic, moral foarte puternic și desigur că ar fi de dorit și o consolidare a acestor forțe proeuropene fiindcă este de lucru pentru toți în această mișcare spre Uniunea Europeană.

Radu Osipov: Domnule Negru, vă mulțumesc pentru aceste explicații și vă mai așteptăm ÎN CONTEXT.

Nicolae Negru: Și eu vă mulțumesc.

Citește mai mult