Social

Medicii trag un semnal de alarmă: În ultima săptămână a crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii acute virale

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut simțitor în municipiul Chișinău. Printre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii întâlnite sunt: amigdalitele, faringitele și bronșite. Datele Agenției Naționale de Sănătate Publică arată că în ultima săptămână, în țara noastră se înregistrează o creștere cu 13 la sută a numărului de cazuri cu infecții respiratorii acute virale, comparativ cu săptămâna precedentă. Specialiștii îndeamnă populația să respecte măsurile de protecție, iar în caz de apariție a simptomelor, să se adreseze la medic.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Acum câteva zile, Antonela din comuna Băcioi s-a trezit cu dureri mari de gât. Mama copilei spune că a mers imediat la medic, care a suspectat că fetița în vârstă de 5 ani are scarlatină. I-a dat îndreptare pentru investigații de laborator la Chișinău.

„Eu vin și mă consult cu medicul și apoi îi dau tratament. Medicul ne-a trimis și am dat analiza din gât de acolo deja a venit rezultatul. S-a adeverit că e o formă ușoară la scarlatină. De la grădinită nu de acasă”, spune Larisa Ursu, mama Antonelei.

Grădinița nr.176 din comuna Băcioi este frecventată de 186 de copii. În prezent, 15 copii sunt izolați la domiciliu cu infecții respiratorii acute, dintre care trei sunt cu scarlatină - o maladie foarte contagioasă, spun medicii, care se transmite pe cale respiratorie.

„A fost inclusă observație sanitară unde s-au întreprins toate măsurile sanitar-igienice. Pe parcursul stării de carantină copiii au fost observați și izolați”, menționează directoarea grădiniței, Tatiana Lașco.

Medicii din comuna Băcioi spun că în ultimele două săptămâni se înregistrează o creștere simțitoare a numărului de cazuri cu infecții respiratorii acute.

„Luna trecută dacă se adresau 2-3 cazuri de infecții respiratorii, dar acum pot să fie și 10, și 15 cazuri. La copii, amigdalitele cele mai multe, la adulți la fel și laringotraheitele și faringitele, bronșite mai mult la adulți sunt”, spune medicul de familie Silvia Zubcu.

În prezent, 75 la sută dintre copiii care se află la tratament în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase din capitală sunt cei cu infecții respiratorii acute.

„Copii cu infecții respiratorii acute: amigdalite, varicelă, scarlatină, tusă convulsivă. Predominant avem infecțiile aerogene, se spitalizează copiii de gravitate medie, de fapt se face spitalizare conform Protocolului Clinic Național formele grave, formele medii sau formele ușoare care nu au condiții de izolare la domiciliu sau din instituții de timp închis sau familii numeroase”, spune Diana Vlad, medic infecționist la SCMBCC.

Potrivit ANSP, în ultima săptămână, în Republica Moldova se înregistrează o creștere cu 13 procente a numărului de cazuri cu infecții respiratorii acute virale, comparativ cu săptămâna precedentă. Totodată, în țară au fost înregistrate și 13 cazuri de gripă sezonieră, cinci dintre care s-au înregistrat la copii de până la patru ani.

„Toate au fost spitalizate, persoanele au primit tratament conform protocoalelor clinice. Dacă ne referim la infecțiile respiratorii acute virale, în jur la 60 de procente sunt înregistrate în rândurile copiilor”, subliniază Ștefan Gheorghiță, medic epidemiolog, ANSP.

Medicii îndeamnă populația să respecte măsurile de protecție cu păstrarea distanței fizice, a regulilor de igienă a mâinilor, dar și aerisirea încăperilor închise. Totodată, în caz de simptome de gripă sau infecții respiratorii virale acute să se adreseze la medic, iar persoanele infectate să se izoleze.

Citește mai mult