Regional

Câteva asociații de locatari din Edineț au beneficiat de granturi europene pentru realizarea unor proiecte comunitare

Cinci asociații de locatari din orașul Edineț au beneficiat de granturi din partea Uniunii Europene pentru implementarea unor proiecte de îmbunătățire a infrastructurii locale. Astfel, timp de șase luni urmează să fie modernizate curțile de bloc, terenuri de joacă și instalate camere de supraveghere. Totodată, vor fi amenajate zone verzi cu sistem de irigare automatizat.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Diana Breașca spune că datorită grantului obținut, locuitorii de pe strada "31 august 1989" din municipiul Edineț vor beneficia de o curte modernă, vor scăpa de gunoiștea din zonă, iar deșeurile menajere vor fi sortate într-un spațiu special amenajat. Totodată, acolo unde este necesar, vor fi instalate camere de supraveghere.

„Trei blocuri locative vor beneficia de un spațiu amenajat al curții, ceea ce ține de un teren amenajat cu un tobogan, ograda va fi pavată, cu trotuar cu acces în curte pentru toți locuitorii acestor trei case”, spune Diana Breașca, beneficiar de grant.

Granturile au fost oferite în urma unui concurs public de soluții inteligente aplicabile, în beneficiul locuitorilor. Finaliștii au fost selectați prin intermediul votării publice.

„Noi am implementat o campanie de informare, am mers pe la toate cartierele din oraș, am povestit oamenilor despre această oportunitate și cei care au dorit s-au adresat și i-am ajutat ca ei să identifice, pentru că asta era una dintre condiții. Aceste proiecte trebuie să vină în întâmpinarea lor pentru a soluționa împreună probleme comune”, spune Angela Cașcaval, manager de proiect, Edineț.

„Dacă luăm ca număr au fost peste 20 care s-au adresat și au vrut să participe dar nu conțineau elementul de smart și doar de simple reparații. Mulți voiau acoperișul, care voiau să-și căptușeze pereții”, spune primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari.

Valoarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de aproximativ 185 de mii de euro.

„Pentru noi este un proiect foarte important, pentru că implică oameni care locuiesc aici. Și m-am bucurat foarte mult să aud că asociațiile și-au ales singure proiectele. Eu cred că la fel de important este nu doar proiectul, nu doar ce se face, dar și cum se face și cine a ales soluția, pentru că nu este doar o alegere a UE sau a Primăriei. Acest lucru este făcut de cetățenii din Edineț, care au discutat între ei și au ajuns la această idee”, a subliniat ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Termenul de implementare a acestor proiecte comunitare este de șase luni. Orașul Edineț are o populație de peste 18 mii de locuitori.

Citește mai mult