Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Anatol Țăranu: Igor Dodon își continuă misiunea de agent al Moscovei în Republica Moldova

Igor Dodon continuă să-și îndeplinească funcția de agent de influență al Moscovei în Republica Moldova, iar prin retorica față de invazia rusă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) demonstrează că rămâne un partid prorusesc, care reprezintă interesele Moscovei. Opinia aparține comentatorului politic, Anatol Țăranu, și a fost făcută pentru Moldova 1.

Politicianul, fostul ambasador și comentatorul politic Anatol Țăranu, a fost în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, iar textul dialogului îl vedeți mai jos.

Radu Osipov: Așadar, programul politic al socialiștilor este același, de parcă nu ar fi existat invazia Rusiei în Ucraina, care a marcat un punct de cotitură pentru întreaga Europă. Poate nuanțele ar fi altele, pentru că a spus domnul Dodon că PSRM nu ar fi un partid prorusesc. În același timp, a vorbit despre neutralitate, limba moldovenească, limba rusă de comunicare, deși Curtea Constituțională a spus clar că limbă oficială e româna și reprezintă o limbă de comunicare pentru toți cei care vor să se implice în viața publică. Așadar, întrebarea mea este următoarea: încotro vrea să ne ducă Igor Dodon dacă nici cu Estul și nici cu Vestul?

Anatol Țăranu: Sincer vorbind, informațiile care au parvenit după acest congres, sunt atât de lapidare că este greu să-ți faci o impresie despre ce s-a întâmplat acest congres. Tot congresul a ținut temporal a ținut trei ore. Iar asta înseamnă că în cadrul congresului nu a existat o dezbatere pe interior asupra problemelor stringente, având în vedere că a fost adoptată o nouă redacție a programului partidului. Asta, cel puțin, presupunea un anumit interval de timp când trebuia să fie dezbătute probleme de ideologie, de doctrină și tot așa.

Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat la acest congres din lipsă de timp vorbește despre aceea că nu a fost un congres politic, ci a fost un congres formal, tehnic. Acest congres, pur și simplu, a adoptat niște decizii care au fost de fapt săvârșite până la congres de un grup îngust de oameni. Iar congresul a făcut sau efectuat doar o formalitate pentru a da, hai să spunem așa, contur juridic acelor deciziile care au fost adoptate. Din acest punct de vedere, rămâne să vedem care este statutul partidului, care au fost intervențiile peste statut, dar și desigur și programul partidului, chiar dacă liderul informal al Partidului Socialist, domnul Dodon, a încercat să vorbească despre anumite probleme cheie care sunt prezente din punct de vedere doctrinar și politic, în noul program al partidului. Noul-vechiul program, dacă e să judecăm după acele declarații care au fost făcute în cazul acelui briefing sau al acelei scurte conferințe de presă care a venit după congres.

Radu Osipov: Și totuși, majoritatea liderilor opoziției parcă s-au reorientat și și-au adaptat cel puțin mesajele politice la noua conjunctură din regiunea noastră și nu doar din regiunea noastră. Pentru că, cum menționam mai devreme, un punct de cotitură, așa a spus și Olaf Scholz în fața Bundestagului că această invazie este un punct de cotitură și, practic, Germania s-a reorientat inclusiv economic.

Anatol Țăranu: Da, este adevărat, războiul din Ucraina a schimbat categoric reperele și majoritatea covărșitoare a forțelor politice au fost nevoite să se conformeze acestor schimbări. E greu să-ți închipui un partid politic care pretinde să vină la guvernare în Republica Moldova și care nu are o poziție foarte clară, inclusiv revizuită în raport cu acest război din Ucraina. Ceea ce am auzit astăzi, repet, a fost o informație extrem de lapidară. Vorbește despre faptul că socialiștii nu au evoluat foarte mult pe această dimensiune. Pentru ei războiul din Ucraina continuă să fie un război între două părți, între care între aceste părți, Partidul Socialiștilor pune semn de egalitate. Ambele părți în egală măsură sunt antrenate în acest război, fără ca să fie determinată foarte clar responsabilitatea - cine a început acest război, cine este agresorul, cine este partea care a fost agresată și tot așa.

Iar asta vorbește despre faptul că Partidul Socialiștilor continuă să rămână un partid prorusesc, pro-Kremlin. Care prin această atitudine a egalității părților în război, de fapt, ține partea Kremlinului. Pentru Kremlin este foarte important și foarte convenabil ca anume această abordare să existe în opinia publică. Iar socialiștii, de fapt, păstrând această abordare, continuă să se plieze pe interesele Moscovei și mai puțin pe interesele Republicii Moldova. Care desigur că este nevoită foarte clar să spună cine este agresor și în ce măsură această agresiune în Ucraina vizează inclusiv Republica Moldova, securitatea Republicii Moldova.

Radu Osipov: Despre regiunea transnistreană s-a vehiculat ideea unei integrări în doi pași. Iată acum un fost președinte de țară cere chiar și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană. Și ar trebui să luăm Transnistria în calcul. Dar dacă e să luăm în calcul alte elemente, despre care a vorbit Igor Dodon - că Transnistria ar trebui integrată. Sau cel puțin nu am înțeles clar, dacă nu ar trebui să fie invers, pe modelul august 1940, cum se sărbătorea înainte “присоединение Правобережной Молдовы” (n.r. prisoedinenie Pravoberejnoi Moldovî).

Anatol Țăranu: Atunci când domnul Dodon vorbește despre necesitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, împreună cu Transnistria, neapărat cu Transnistria și obligatoriu cu Transnistria, el de fapt reiterează într-o formula mai deghizată, iarăși formula care este susținută de Moscova. Să ne aducem aminte și este important să le spunem telespectatorilor noștri că conflictul transnistrean a apărut și a fost susținut de către Moscova anume cu condiția de a obține pentru Moscova o pârghie de influență asupra Republicii Moldova și de a nu permite Republicii Moldova să se dezvolte în direcția Uniunii Europene, civilizației europene și tot așa, rămânând parte a spațiului de influență rusesc. În toți acești 30, peste 30 de ani, Rusia nici într-un fel nu a contribuit la soluționarea conflictului transnistrean anume pentru a păstra această pârghie de influență asupra Republicii Moldova. Până la un timp, inclusiv partenerii noștri de dezvoltare din Occident, nu prea înțelegeau această situație reală. Și Occidentul, inclusiv Uniunea Europeană, vorbea despre necesitatea ca Republica Moldova să se integreze în spațiul european împreună cu Transnistria. La un moment dat, inclusiv datorită războiului din Transnistria, toți și-au dat seama. Stați, dar conflictul transnistrean pentru asta și există, ca să nu-i permită Republicii Moldova să persevereze pe calea europeană.

Și, deci, atunci a fost luată o decizie. Republica Moldova poate să se interneze în Uniunea Europeană fără soluționarea conflictului transnistrean. În așa fel din mâinile Moscovei a fost dezbătut un argument care nu permitea Republicii Moldova să meargă în Europa.

Iată că Dodon vine să readucă în mâinile Moscovei acest argument, această pârghie de influență. Și atunci concluzia care apare absolut logic este următoarea. Domnul Dodon continuă să-și îndeplinească funcția de agent de influență al Moscovei în Republica Moldova.

Radu Osipov: Și până la urmă nu s-a retras din politică, deși e cercetat penal. Ar fi el eligibil pentru a participa, de exemplu, la prezidențiale? Pentru că a spus odată că se retrage din politică și s-a întors și astăzi a comunicat că nu are intenția să candideze. Și pentru a introduce și următorul subiect. Iată sunt unele restricții pentru dreptul de a fi ales. O vreme era necesar chiar și un certificat de integritate care nu prea a fost util. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unei condamnări și cât de credibilă este justiția moldoveană, ținând cont că sunt dosare pe rol, dosare de rezonanță, cum ar fi ancheta în cazul lui Igor Dodon?

Anatol Țăranu: Din păcate, pe acest capitol pe care l-ați anunțat nu poate să existe un comentariu absolut precis și bine pus la punct. Justiția moldovenească continuă să șchiopăteze. Și asta se datorează faptului că reforma în justiție este una neplină și nu este clar când, de fapt, noi vom obține o justiție absolut imparțială, care ar putea să-și facă datoria în conformitate cu legea, dar nu în conformitate cu comanda politică. Din acest punct de vedere, nu am ce să vă spun.

Unicul lucru pe care pot să îl constat din declarațiile pe care le-a făcut astăzi domnul Dodon este că el deocamdată nu a luat o decizie fermă de a candida la postul de președinte în anul 2024. Și aici, iarăși, în lipsă de informații apare un teren pentru diverse comentarii. Sau domnului Dodon nu i se permite din exterior să candideze din simplul motiv că deocamdată nu există o certitudine că el ar putea să fie un candidat, un contracandidat cu succes împotriva Maiei Sandu. Sau există în interiorul Partidului Socialiștilor niște frământări, poate chiar niște mici conflicte pe interior pe care deocamdată noi nu le cunoaștem și care deocamdată nu-i permit domnului Dodon să apară în calitate de candidat bine pronunțat.

Un lucru putem să spunem cu certitudine. Din toți contracandidații Maei Sandu care sunt măsurați de diverse sondaje sociologice, Dodon deocamdată este pe poziția cea mai avansată. Chiar ultimul sondaj efectuat de IMAS spune că Dodon, cedând Maiei Sandu în primul tur, dacă va ieși împreună cu Sandu în turul doi, ar putea să câștige turul doi. Asta este deci nota dată de către casa de sondaje IMAS.

Radu Osipov: De menționat că sondajul a fost făcut și până la decizia Consiliului European, care ar putea aduce un impuls de imaginea politică președintei Sandu.

Anatol Țăranu: Este adevărat și orice sondaj este o fotografie a zilei în care a fost făcut și lucrurile se schimbă pe parcurs. Problema nu constă în asta. Din acest punct de vedere, Dodon este deocamdată cel mai bine plasat dintre toți contracandidații Maei Sandu. Dar este evident că pe acest segment al eșichierului politic moldovenesc se va căuta un candidat care ar putea să fie mai bun decât Dodon. În ultimă instanță, dacă acest candidat nu va fi găsit, eu cred că anume Dodon va fi acela care va reprezenta partida prorusă la viitoarele alegeri prezidențiale.

Radu Osipov: Domnule Țăranu, vă mulțumesc mult pentru aceste lămuriri și vă mai așteptăm ÎN CONTEXT.

Anatol Țăranu: La revedere.

Citește mai mult