Politic

Adrian Dupu: „Cea mai mare așteptare a României e să fie în Uniunea Europeană împreună cu Republica Moldova”

În Republica Moldova vor fi implementate 36 de proiecte sprijinite financiar de România. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Adrian Dupu, în cadrul unei „Ediții speciale” la Moldova 1. Oficialul român a precizat că proiectele au fost aprobate recent de autoritățile de la București și acestea vizează domeniile precum cultura, educația, dezvoltarea insfrastructurii.

„Toate cele 36 de proiecte se vor desfășura în Republica Moldova. Proiecte legate de cultură, unul dintre cele mai așteptat este Bookfest-ul care se întoarce la Chișinău după trei ani de zile și care va avea loc în perioada 31 august-4 septembrie, sub înaltul patronaj al președintelui Maia Sandu și președintelui Klaus Iohannis. Vom mai avea un proiect anul acesta, o escalare a unui proiect pe care l-am avut anul trecut la un nivel mai mic și anume vom oferi la începutul anului școlar rechizite, elevilor din școlile rurale și familiilor defavorizate, pentru a descuraja abandonul școlar și pentru a le oferi o șansă să învețe”, a menționat Adriana Dupu.

Totodată, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a menționat că România s-a angajat ferm să ajute țara noastră în procesul de integrare europeană, iar cea mai mare așteptare a României este să fie în Uniunea Europeană împreună cu Republica Moldova. În acest context, România sprijină reformele care sunt implementate și acordă sprijin Republicii Moldova în actualele condiții dificile cauzate de războiul din Ucraina.

„Cea mai mare așteptare a României e să fim împreună în Uniunea Europeană și de aceea depunem toate eforturile pentru a sprijini reformele, consolidarea democrației, pentru a sprijini statul de drept. și de asemenea a diminua diferențele acestea de infrastructură din Republica Moldova și România. Se fac pași, e clar că există evoluție pozitivă, dar trebuie răbdare”, a adăugat oficialul român.

În prezent, relația dintre Republica Moldova și România cunoaște o dezvoltare multilaterală, fiind stabilite relații de cooperare atât la nivelul executivului cât și a Parlamentului, Președinției, autorităților locale.

Citește mai mult