Interviu ÎN CONTEXT// Dinu Plîngău despre noua coaliție: Unitatea sporește capacitatea și aduce avantaje
Perspectiva europeană trebuie apărată în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din următorii doi ani. Trei formațiuni din opoziția extraparlamentară au format un parteneriat politic și anunță Coaliția Forțelor Proeuropene, care este deschisă pentru cei care vor să adere. Dinu Plîngău, președintele Partidului „Platforma DA”, a oferit un interviu în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”, de la Moldova 1.
Găsiți mai jos textul interviului.
Radu Osipov: Așadar, au existat anterior anumite încercări de coagulare a proeuropenilor în jurul acestei idei. Au existat tatonări înainte de Summitul găzduit de Republica Moldova. Acum există această coaliție. Dar cum au evoluat discuțiile de atunci, chiar începând cu Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai?
Dinu Plîngău: Cred că o evoluție mai rapidă a avut loc după scrutinul local, pentru că toată lumea, din rezultatul analizelor mai multor partide politice, dar și studiile sociologice au arătat că Republica Moldova nu va mai fi guvernată după viitoarele alegeri parlamentare de un singur partid. Și, respectiv, este nevoie de o alternativă proeuropeană suplimentară. Mai degrabă de faptul că noi, în Republica Moldova, nu am rămas foarte mulți oameni care au capacități și, mai mult ca atât, au dorința de a se implica în treburile publice, de a activa în administrația publică locală sau centrală și de a servi interesului public.
În fiecare partid politic, așa cum m-am referit și anterior, există oameni buni, oameni cu o anumită experiență, cu expertiză care poate fi valorificată în interesul Republicii Moldova. Și, inclusiv, de a-și aduce aportul ca parcursul european pe care l-au ales cetățenii Republicii Moldova să fie ireversibil.
În acest context postelectoral, am declarat: ca parcursul european al Republicii Moldova să fie ireversibil, avem nevoie de două lucruri. În primul rând, de resetarea actului de guvernare. Pentru că noi am făcut campanie electorală, am mers în zeci de localități ale Republicii Moldova, am comunicat în această campanie cu mii de oameni și am simțit multe supărări din partea cetățenilor pe partidul de guvernare, în special din cauza mai multor greșeli în actul de guvernare sau din cauza incapacității de a reforma, spre exemplu, justiția sau de a reforma administrația publică, de a oferi mai multe soluții la problemele cotidiene, situația social-economică și așa mai departe.
Evident, scade gradul de încredere în partidul de guvernământ. Și noi în această cale avem nevoie de resetarea actului de guvernare. Avem nevoie de o echipă mai profesionistă care să participe în negocierile cu structurile europene. Și în al doilea rând, avem nevoie de coalizarea tuturor forțelor sănătoase, oamenilor de calitate cu viziuni proeuropene, astfel încât viitoarea componență a Parlamentului să arate frumos pentru Republica Moldova și să fie o componență în care să existe oameni care nu doar au voința de integrare europeană, dar au și capacitatea de a scrie proiecte legislative și de a le propune spre aplicare.
Radu Osipov: În ce relație sunteți cu PAS-ul? Aveți un dialog și cu alte formațiuni apropiate ideii europene? Chiar acele formațiuni pe care le-a menționat și editorialistul Nicolae Negru: Partidul „Alianța Liberalilor și Democraților” (ALDE) sau Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB).
Dinu Plîngău: Este doar un început care a fost anunțat de trei formațiuni politice. Cunoașteți foarte bine că în acest proces, de fapt am și declarat, participă și o puternică componentă a societății civile. Mă refer la oameni care se bucură de un grad de notorietate ridicat în rândul societății noastre și pun umărul la consolidarea acestei forțe politice, acestei alternative proeuropene. Cu siguranță vom avansa în discuții, astfel încât platforma politică electorală care a fost anunțată astăzi să fie cât mai largă și la această platformă să se alipească cât mai mulți oameni de calitate, indiferent de formațiunea politică, partide politice sau oameni care nu neapărat vor să fie membri de partid. Mă refer la componenta societății civile, oameni non-partinici.
Radu Osipov: Domnule Plîngău, votul politic de la locale arată un scor de aproximativ 6-7%. Cifrele din sondaje sunt modeste. Deocamdată, de ce ar trebui totuși, alții să se coalizeze în jurul vostru? Considerați că aveți forța de atracție și de convingere?
Dinu Plîngău: Uitați-vă, cumulativ, aceste trei partide, dacă vorbim de primari de orașe, au mai mulți primari decât oricare alt partid politic. Șase primari de orașe, un primar de municipiu. Deci, evident că sunt oameni de calitate care câștigat acest scrutin local, în unele cazuri cu peste 70%. Evident sunt oameni care se bucură de un grad sporit de notorietate.
Este doar un început. Ca acest început să fie bine, este nevoie de ce am spus, de foarte-foarte mult timp. Ca mulți oameni, lideri de partide, oameni din societatea civilă, să lase rânza la o parte și atunci procesele vor fi mult mai ușoare.
Și eu foarte mult mă bucur și chiar și cu această ocazie vreau să mulțumesc membrilor tuturor celor trei formațiuni politice și colegilor din societatea civilă, oamenilor care nu sunt, nu fac parte din vreun partid politic. Pentru că au dat dovadă în această construcție, anunțată astăzi, de maturitate politică și capacitate de a lăsa anumite ambiții personale într-o parte pentru a oferi o alternativă Republicii Moldova viabilă, durabilă și care va asigura ireversibilitate parcursului european al Republicii Moldova.
Radu Osipov: În perspectiva anului 2025, care sunt pericolele, riscurile și cine sunt proeuropenii falși despre care ați vorbit și la conferința de presă pe care ați susținut-o împreună, cele trei formațiuni astăzi la prânz?
Dinu Plîngău: Există așa un asemenea curent foarte des discutat, în multe platouri TV, pe străzi, în orice format de discuții, că noi avem așa-numite partide proeuropene sau așa-numiți politicieni europeni. Sigur că la noi clasa politică din Republica Moldova nu se bucură de cea mai mare credibilitate din partea cetățenilor pentru că des au spus una la televizor și au făcut cu totul altceva în realitate sau și-au schimbat susținerea vectorului politic la 180 de grade în declarații. Și, de principiu, inclusiv clasa politică actuală care este reprezentată în Parlamentul Republicii Moldova sunt plus-minus oameni care au activat și anterior în politica moldovenească, în alte partide, s-au schimbat doar culorile politice. Iar asta nu ridică gradul de încredere din partea cetățenilor. Este important, ceea ce spunem noi în acest context, este importantă calitatea omului și nu doar ceea ce a declarat el pe parcursul timpului sau declară în momentul de față că vrea să facă.
Este foarte important ca cetățenii să poată analiza și istoricul fiecărui politician, și trecutul, și faptele din trecut sau prezent. Pentru că, din păcate, la noi, politicienii foarte mult iubesc să se mintă în goana după voturi. Și am dat un exemplu, pe strada Mihai Eminescu un politician poate să declare că este proromân, pe strada Pușkin să declare că este produs, doar pentru a fi votat de concetățenii noștri. Ca ulterior, ajungând la pârghiile puterii, să facă lucruri doar în interesele personale sau în interesul altor oameni care au finanțat aceste partide politice sau politicieni.
Și noi avem problema respectivă a partidelor politice, a politicienilor finanțați de Federația Rusă sau de grupuri oligarhice, cu scopul de a se menține la putere, de a avea acces în cabinetele funcționarilor, demnitarilor de stat, de a-i corupe. Pe de o parte, de a se exonera de la pedeapsă, pe de altă parte, de a se îmbogăți mai departe.
Și de acest fenomen noi trebuie să scăpăm. Și, din păcate, iată despre acest fenomen anterior când am spus că există multă dezamăgire față de partidul de guvernământ este că a fost incapabil să reformeze justiția și politicienii corupți să stea la pușcărie.
Radu Osipov: Apropo de reformarea justiției, cum vedeți situația totuși din interiorul sistemului. Considerați că ar exista o rezistență sau intenții obscure de sabotare a acestui proces?
Dinu Plîngău: M-am pronunțat de foarte multe ori la acest capitol și din păcate prognozele mele sunt foarte pesimiste pentru următorii doi ani în ceea ce privește reformarea sistemului judiciar din Republica Moldova. S-a pierdut foarte mult timp, s-a pierdut din legitimitate și posibilitatea ca actuala forță politică de la guvernare să reformeze acest sistem. Sistemul este compus din două elemente cheie. Din legi, care pot fi ușor modificate cu 63 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, și din oameni. Legile au fost modificate și pot fi modificate de către actuala majoritate oricând.
Și dacă ne referim la oameni, majoritatea conducătorilor instituțiilor de drept au fost schimbați. Toți șefii instituțiilor de drept din Republica Moldova sunt noi, numiți prin asumări politice. De la Procuratură, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate. Și atunci când cineva de la guvernare se plânge de un anumit sabotaj din partea sistemului, să concretizeze ce anume îi împiedică - să modifice legislația sau că nu au capacitatea să modifice legislația. Sau oamenii care au fost numiți de către Parlamentul Republicii Moldova prin faptul că deputații din Parlament au ridicat mâna pentru acești oameni și astăzi sunt conducători de instituții. Când vor răspunde la aceste două întrebări, probabil vom putea oferi și alte soluții la problemele pe care le invocă ei referitor la sabotare.
**Radu Osipov: Domnule Plîngău, am înțeles miza și programul politic pentru anul 2025, când ar trebui să se desfășoare parlamentarele în Republica Moldova. Dar ce veți face în cazul prezidențialelor, care vor fi mai devreme? **
Dinu Plîngău: Deci, ceea ce am declarat astăzi în cadrul conferinței de presă. Vom încerca să consolidăm întreaga societate în jurul unui singur candidat din partea forțelor de dreapta. Unui candidat care să nu fie din partea unei formațiuni politice reieșind și din atribuțiile președintelui sau persoanei care urmează să ocupe funcția de președinte al Republicii Moldova. O persoană care să poată coagula întreaga societate care este extrem de divizată în Republica Moldova. Mai puțin acum contează numele, prenumele acestei persoane. Este important ca partidele de dreapta să cadă de acord să susțină un singur candidat. De fapt, noi continuăm ceea ce am propus, inclusiv la alegerile locale, cel puțin pe partea de candidat comun pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Un singur candidat, nu contează din partea cărui partid, nu contează numele, care să fie susținut de toată lumea și să poată obține funcția de primar. Consolidarea și unitatea mereu aduc doar avantaje și sporește și capacitatea să fie făcute mult mai multe lucruri bune în interesul tuturor.
Radu Osipov: Vă mulțumesc pentru răspunsuri, vă mai așteptăm ÎN CONTEXT.
Dinu Plîngău: Mulțumesc pentru invitație. Seară bună tuturor.