Comrat: Într-o grădiniță din oraș copiii învață să vorbească fluent limbile găgăuză și română
Învață copiii să studieze profund atât limba găgăuză cât și limba română. Vorbim despre pedagogii de la grădinița nr.9 din municipiul Comrat, instituție preșcolară care de mai bine de 15 ani folosește pe larg metodologia învățământului dual și înregistrează și reușite la acest compartiment. Totodată, cu ajutorul profesorilor din această instituție preșcolară, au fost publicate două cărți despre studiul limbilor găgăuză și română în învățământul preșcolar.
Prin comunicare, jocuri, limbaj individual și activități creative - astfel, copiii din grădinița nr.9 învață simultan două limbi: găgăuză și română. Instituția preșcolară este lider în regiune în utilizarea studiului după învățământul dual.
„În această grădiniță, de altfel ca și în alte instituții preșcolare din regiune, lecțiile sunt predate de profesioniști în limbile găgăuză și română. La elaborarea programelor s-au luat în considerare caracteristicile de vârstă ale copiilor. Predarea se face prin jocuri, activități creative și de vorbire pentru a-i învăța pe copii să vorbească fluent atât limba română, cât și limba găgăuză”, spune Svetlana Patsuhina, specialist, Direcția Învățământ, Comrat.
„Am trei copii, cel mai mare merge la această grădiniță, al treilea va merge și el în curând aici. Sunt condiții foarte bune: copiii primesc o bună educație. Având în vedere că noi vorbim în găgăuză acasă, copiii noștri o înțeleg și nimeni nu vorbește o altă limbă. Le suntem recunoscători educatorilor și profesorilor pentru acest lucru”, spune Semion Deli, unul dintre părinți.
„Am fost primii din regiune care am participat la un proiect pilot pentru studierea limbilor în învățământul preșcolar, iar în 2007-2008 am deschis două grupe experimentale pentru studierea aprofundată a limbilor găgăuză și română. Copiii noștri pot merge acum cu încredere să studieze la Liceul Român „Mihai Eminescu” din Comrat, dar și în alte școli cu predare în limba română din țară”, menționează managerul grădiniței nr.9 din Comrat, Ana Croitor.
„Lucrăm la îmbunătățirea condițiilor în această grădiniță din anul 2015: au fost construite garduri noi, au fost implementate proiecte în cadrul programului SARD, iar marele proiect ce tine de izolarea clădirii, recent realizat, a fost implementat prin programul "Satul European". Această grădiniță era cea mai scumpă la întreținere din punct de vedere al consumului de energie termică, dar acum instituția este izolată și condițiile au devenit mai bune”, spune primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.
În prezent, în grădinița nr.9 din Comrat funcționează 11 grupe, care sunt frecventate de 225 de copii. În acest an, instituția preșcolară a sărbătorit împlinirea a 40 de ani de la înființare. De-a lungul acestei perioade, această grădiniță a fost frecventată de peste 2.000 de copii.