Politic

Deputații au desfășurat ultima ședință plenară din acest an. Au aprobat 30 de proiecte și au făcut bilanțul

Sesiunea de toamnă a Parlamentului s-a încheiat. Deputații au desfășurat astăzi ultima ședință plenară din acest an, în cadrul căreia au aprobat treizeci de proiecte și au făcut bilanțul. Pașii în procesul de aderare la UE sunt cea mai mare realizare a anului, consideră majoritatea parlamentară, în timp ce comuniștii și socialiștii cred că „s-a mers cu stângul” în realizarea reformelor. Aceștia au boicotat închiderea sesiunii.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

„Noi nu mai vedem rostul aflării noastre la închiderea sesiunii, la aceste colinde și anunțăm ca cea mai mare forță de opoziție boicotul ședințelor parlamentare, respectiv și a acestor sărbători”, a declarat Vlad Batrîncea, deputat BCS.

„A câta oară suntem în lipsa colegilor din opoziție care au dat bir cu fugiții. Cu un zel demn de o aplicare mai bună, ei par să trăiască conform zicalei „Fuga e rușinoasă, dar sănătoasă”. Ei se conduc foarte bine de această zicală, au început vacanța mult mai devreme”, a menționat Mihai Popșoi, deputat PAS.

Am reușit, totuși, să discutăm cu câțiva deputați din opoziție și să-i întrebăm cum apreciază anul legislativ 2023. Majoritatea s-au arătat pesimiști în privința realizărilor.

„A fost un an plin de pace, liniște în țară. Îmi doresc foarte mult să continuăm în acest fel, dar, cu regret, dacă e să vorbim de lucruri negative, nu există consens. În cadrul Parlamentului nu vedem acel consens dintre opoziție și guvernare, un lucru, în concepția mea, regretabil”, a spus Adrian Albu, deputat BCS.

„Am mers cu stângul total, deocheat, vizavi de reforme. Pe domeniul economic n-avem mari succese, domeniul social, la fel este unul dezastruos total. Probabil, în domeniul culturii. În sport, avem succese, avem ceva succese. Sportivii noștri moldoveni, chiar și în condițiile grele în care se antrenează și statul nu prea le acordă atenție, au ridicat deasupra capului tricolorul Republicii Moldova”, consideră Grigore Novac, deputat BCS.

„În plan economic, văd doar eșecuri. Un deficit bugetar care nu s-a micșorat, de peste 18 miliarde de lei. Pe plan social, de asemenea, nu avem cu ce ne mândri, se închid, pe final de an, universități și spitale”, a spus Vasile Bolea, deputat neafiliat.

În încheierea lucrărilor sesiunii a doua ordinare a anului 2023, președintele fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, și șeful legislativului, Igor Grosu, au venit cu alocuțiuni, în care au remarcat că, indiferent de provocări, autoritățile au reușit să păstreze stabilitatea în țară.

„Da, acest an a fost unul complicat, a fost un an al provocărilor, al rezilienței și al perseverenței. Grație eforturilor Dumneavoastră și al întregii societăți, Republica Moldova se află astăzi într-o situație mult mai bună decât era un an în urmă. Da, mai avem mult de muncit, dar securitatea energetică a țării este mult superioară a ceea ce a fost un an-doi în urmă. Securitatea economică este mult mai bună decât ceea ce a fost un an-doi în urmă”, a opinat Mihai Popșoi, deputat PAS.

„A fost un an bun, deși l-am început un pic încordat, cu încercări de a destabiliza, de a clătina barca, cu mulți bandiți în stradă, cu mulți bandiți plătiți de la Kremlin. Noi ne-am demonstrat nouă că noi suntem capabili să facem lucruri frumoase și să facem repede, ca la carte, și să ne ținem de cuvânt. Vă reamintesc: 2022 - statut de țară candidat, 2023 - deschiderea negocierilor de aderare”, a conchis președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deputații vor reveni la muncă începând cu 15 ianuarie 2024. Potrivit Regulamentului Parlamentului, legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Citește mai mult