Un an cu reușite pentru cooperația de consum din Republica Moldova, în pofida situației economice complicate
În pofida unui an complicat, inclusiv din cauza războiului din Ucraina, agenții economici din țară, uniți în cadrul cooperației de consum, spun că au reușit să-și dezvolte capacitățile de producție și chiar să deschidă zeci de locuri de muncă. Asta a dat posibilitate multor moldoveni plecați la muncă peste hotare să revină în țară și să-și găsească o ocupație pe plac în satele de baștină. Acum, cooperatorii moldoveni pun mari speranțe și în începerea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.
Valentina Botnaru din satul Temeleuți, raionul Florești, a muncit mai mult de 10 ani în Europa. Datorită extinderii unității de comerț din sat, femeia a reușit să-și îndeplinească visul de a putea munci acasă.
„Sunt angajată din luna martie anul curent, mulți ani am muncit peste hotare, datorită faptului că am găsit un loc de muncă, am hotărât să rămân acasă să muncim, să fim alături de copii”, spune Valentina Botnaru.
Și Cristina Șoica din Telenești are acum un loc de muncă în satul natal.
„Sunt foarte mulțumită că am locul dat de muncă, fiindcă stau lângă copiii mei. Am trei copii, ii duc la grădinită, reușesc și să lucrez, si să mă ocup cu ei. Avem condiții”, spune femeia.
„La moment găsim tot și legume și fructe permanent.”;
„Cel mai important - este comod și poți să procuri tot necesarul aici. Putem plăti aici și servicii comunale, e foarte bine.”
„Metoda care a fost aplicată este una foarte binevenită pentru locuitori pentru că nu se fac rânduri, te-ai dus, te-ai autodeservit, ai venit, ai achitat si ai plecat”, spune Angela Micolenco, primarul comunei Stoicani, raionul Soroca.
Cooperația de consum, pe lângă comerț, pune accent pe procesarea producției și acordarea de diverse servicii, spun antreprenorii.
„Deschiderea producerii ne-a dat posibilitate să mărim locurile de muncă, să îmbunătățim nivelul de viață. Salariile pe care le primesc le-a dat posibilitate lucrătorilor ca ei să rămână să muncească aici pe loc”, menționează Petru Caraciobanu, reprezentant cooperație, Cahul.
„A fost situația complicată cu agricultura, de aceea ne-am străduit să lucrăm cu producători autohtoni, și anume prin intermediul acestor edificii comerciale pe care le avem am luat producția lor și am adus-o oamenilor de la sate”, spune Vladimir Stratulat, reprezentant cooperație, Căzănești.
Cooperatorii moldoveni pun mari speranțe și în începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Acesta va da posibilitate ca noi și în continuare să introducem tehnologiile care sunt în țările dezvoltate, să facem totul ca consumatorul nostru, muncitorul nostru, indiferent unde el muncește, să simtă că noi trăim deja în alte condiții. Înțelegem că noi trebuie să pregătim cadrele, am atras tineri care au lucrat inclusiv peste hotare, pe 2-3 ani și împreună cu familia s-au întors și muncesc aici alături de noi”, spune președintele MOLDCOOP, Vasile Carauș.
În pofida provocărilor multiple, membrii cooperației de consum au găsit resurse și pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.
„Una din provocările care a fost și rămâne războiul din Ucraina, pe lângă problema inflației, problema logisticii, aprovizionarea cu mărfuri a fost pentru noi o provocare asigurarea cu hrană a refugiaților. Asigurăm circa 100 de refugiați”, spune Alexandru Cheptănaru, reprezentant cooperație, Bălți.
Bulanțul anului 2023 au fost făcute la o ședintă a membrilor cooperației din țară. Un an nou, cu mult succes, le-a fost urat de o ceată de colindători de la Colegiul cooperatist-comercial din capitală.