Regional

Primiți urătorii? Obiceiurile strămoșești, specifice răspântiei dintre ani sunt respectate cu sfințenie în sate

În nordul țării, astăzi, la cumpănă dintre ani se plimbă urșii și caprele pe străzile localităților. Conform tradiției, astfel este marcat începutul noului an. Gospodarii au așteptat urătorii în prag, cu colaci și dulciuri.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În satul Cosăuți din raionul Soroca cetele de urători îmbrăcați frumos în straie tradiționale au pornit cu alaiul pe la casele gospodarilor. Astfel, obiceiurile strămoșești, specifice răspântiei dintre ani sunt respectate cu sfințenie de către săteni.

„- Primiți urătorii? – Primim!”

„Ca în fiecare sat ne pregătim pentru aceste frumoase sărbători cu căprița, cu căluțul, cu toate aceste măști frumoase care le prezentăm cu urături și colinzi frumoase ca să bucurăm inimile oamenilor.”;

„Mergem din casă în casă cu uraturi vechi din strămoși luate. Îi uram de sănătate, viață lungă pe toți anii să le-ajungă.”;

„Ne străduim în fiecare an să păstrăm tradițiile și obiceiurile, să altoim dragostea de frumos tinerii generații.

Gospodarii spun că îi așteaptă în fiecare an, pentru că astfel tradițiile mai rămân vii. Gospodina pregătește colaci și dulciuri pentru toți cei care le trec pragul, iar gospodarul casei scoate cel mai bun vin din beci.

„De dimineață primul lucru care îl facem ne rugam la bunul Dumnezeu de sănătate pe urmă le coacem copturile noastre tradiționale, încingem cuptorașul cu o friptură de iepure și toate celelalte bunătăți ca să așteptăm urătorii”, spune Raisa Repețchi, gospodina casei.

„Eu pregătesc băutură, vinul, soția friptura și așteptăm urătorii de zori să ne treacă pragul, să ne ureze de sănătate, de pace și toate cele bune”, spune gospodarul casei Nicolae Repețchi.

Cetele mascate merg din casă în casă, până la răsăritul soarelui. Deja mâne dimineață sunt așteptați pe la casele gospodarilor colindătorii cu sorcova.

Citește mai mult