Social

Risipă alimentară de sărbători. Cum s-au pregătit moldovenii pentru masa de Revelion

Fiecare persoană din Republica Moldova aruncă anual la tomberon aproximativ 76 de kilograme de mâncare. Potrivit experților, produsele pe care le aruncăm la gunoi ar fi suficiente pentru aproape un milion de oameni din țara noastră care își duc traiul la limita sărăciei. În perioada sărbătorilor, risipa alimentară este și mai mare. Totuși, de Revelion, moldovenii ne-au spus că au economisit, iar alții au recunosc că totuși aruncă din mâncare.

Regia Autosalubritate
Sursa: Regia Autosalubritate

„Noi, fiind o țară săracă, eu am calculat că ceea ce risipim noi ar ajunge să hrănim până la un milion de oameni. Cei mai săraci din țară să le asigurăm un consum adecvat de mâncare. La noi nu doar oamenii bogați, dar și oamenii care nu se gândesc bine, nu sunt responsabili, aruncă la gunoi și risipesc produsele alimentare care exact nu ajung la cei care, din păcate, se subalimentează”, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului economic, anual moldovenii aruncă produse în valoare de peste 18 miliarde de lei.

„Cel mai grav este de sărbători. Calculați exact cât consumați. Cetățenii sunt cei mai mari risipitori. Cei de la țară au o soluție, nu este cea mai bună, dar dau mâncare la animale. Cei de la oraș nu au acest lucru”, mai spune Ioniță.

La sărbători, moldovenii exagerează cu pregătirea bucatelor, iar risipa alimentară este și mai mare. Unii moldoveni susțin că au gătit rațional în acest an, alți ne-au recunoscut, însă, că mai aruncă produse la gunoi.

VOX: „Am făcut foarte modest, cu gust, în sânul familiei. Am ales neapărat să fie ceva din carne, salată pentru o digestie mai ușoară, deja foarte multe fructe pentru copii, tort pregătit de mine. Cu părere de rău, deși am gestionat bucatele, dar au mai mers și la coșul de gunoi”.

VOX: „Noi nu prea facem risipă de alimente, am făcut trei tipuri de salată, am făcut o găină coaptă, avem ananas, că ne place să combinăm. Nu avem așa lux să aruncăm bani numai pe mâncare. Mai avem și alte chestii”.

VOX: „Foarte multă risipă, dar ce să facem? Așa sunt tradițiile. Fiecare se străduie să pună ce e mai bun și ce are pe masă ca să fie tot anul cu belșug și cu de toate”.

Potrivit datelor prezentate de Veaceslav Ioniță, moldovenii cheltuiesc circa 45 de miliarde de lei pe an pentru produse alimentare.

Citește mai mult