Colegiul Pedagogic „Mihail Ceachir” din Comrat va fi modernizat în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială
Au început lucrările de reconstrucție a fațadei clădirii principale a Colegiului Pedagogic „Mihail Ciachir” din orașul Comrat. Instituția de învățământ, alături de altele cinci, a câștigat licitația organizată de Ministerul Educației și Cercetării, finanțată de Banca Mondială. Pentru lucrările de reparație și modernizare a instituției, au fost alocate aproape opt milioane de lei. Până acum, au fost reparate 15 clase, sala de sport și a fost achiziționată mobilă nouă. Reconstrucția fațadei este etapa finală, pentru care a fost alocat un milion de lei.
Clădirea principală a Colegiului Pedagogic „Mihail Ciachir” este una dintre cele mai vechi construcții din municipiul Comrat. A fost construită în anul 1868, iar de 33 de ani este o instituție de învățământ. Periodic, au avut loc lucrări de reparație minore, însă la fațadă se intervine pentru prima dată. Până acum, au fost modernizate 15 săli de studii.
Maria Tanasovici, directoarea Colegiului Pedagogic „Mihail Ceachir”: „Am pregătit 15 săli de clasă în care vor învăța în principal elevii de la specialitățile pedagogice cele mai moderne echipamente. Ca parte a proiectului, implementăm cursuri de formare și cursuri pentru profesorii noștri, în total, este vorba de cinci cursuri”.
Atât elevii, cât și profesorii au reușit deja să aprecieze noile condiții din instituție.
Maria Țurcan, studentă: Sunt studentă în anul doi. Condițiile sunt foarte bune. Avem calculatoare și table interactive. Fațada este în curs de renovare și cred că colegiul nostru va deveni și mai atractiv”*.
Aliona Glavceva, profesoară: „Clasele dotate și crearea tuturor condițiilor moderne ne asigură competitivitatea. Când ai o clasă dotată și ai posibilitatea de a folosi toate abilitățile pe care le ai, calitatea predării crește, iar competențele pe care le însușesc elevii noștri sunt la un nivel înalt”.
Proiectul de modernizare a Colegiului Pedagogic „Mihail Ciachir” din Comrat urmează să fie implementat până în octombrie 2024.
În instituție își fac studiile peste 600 de elevi la opt specialități.