Politic

Anatol Țăranu: „Această inițiativă are o tentă de tehnologie electorală bine pronunțată”

Modificările operate recent la Codul electoral care permit organizarea referendumului republican într-o zi cu alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale au fost făcute în grabă și stârnesc multe semne de întrebare. De această părere sunt mai mulți experți politici, iar opiniile au fost expuse într-o dezbatere publică.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

Directorul adjunct al Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi, a declarat că modul în care a fost modificat Codul electoral stârnește mari semne de întrebare. În opinia sa, Codul electoral trebuia modificat cu majoritatea voturilor deputaților, inclusiv ale opoziției parlamentare.

„Nu poți să adopți un cod electoral un an în urmă, prin care să interzici sau să condamni referendumul din 2019, care a fost organizat de fosta guvernare, să condamni acel referendum organizat odată cu alegerile parlamentare și să menționezi că acel referendum a fost o manipulare a opiniei publice și să vii peste un an de zile și să vii să zici că vrei să menții. Totuși, deciziile politice trebuie luate în baza unor convingeri bine făcute”, a opinat Stanislav Ghilețchi.

Iar analistul politic Anatol Țăranu a declarat că, potrivit normelor europene, un asemenea referendum se face doar când țara este deja pregătită de aderare la blocul comunitar. Totodată, el susține că organizarea acestui referendum într-o zi cu alegerile va aduce plusvaloare președintelui țării și partidului de guvernare.

„Faptul că ideea referendumului a fost lansată concomitent cu acceptul președintelui Maia Sandu de a candida la postul de președinte al Republicii Moldova pentru al doilea mandat, vrei, nu vrei, induce senzația că această inițiativă a fost corelată foarte precis cu interesul electoral al președintelui și al partidului de guvernare. Această inițiativă are o tentă de tehnologie electorală bine pronunțată.”

La ultima ședință plenară din anul 2023, deputații au votat în două lecturi un amendament la Codul electoral care prevede că referendumul republican poate fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale.

Inițiativa de a organiza un referendum republican aparține președintei Maia Sandu. În mesajul său la trei ani de mandat, șeful statului a solicitat Parlamentului ca, în toamna anului 2024, să organizeze un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Maia Sandu a mai declarat că vocea cetățenilor trebuie să fie hotărâtoare în procesul de integrarea europeană a țării noastre.

Citește mai mult