Politic

Costurile ieșirii Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente

Procesul de ieșire a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) ar urma să fie finalizat pe 8 februarie 2024. Acest lucru este prevăzut de un proiect elaborat de Ministerul Finanțelor, privind plata din bugetul de stat pentru 2024 a cotizațiilor de membru și a datoriilor față de organizațiile internaționale din care face parte.

Conform documentului, pentru ca țara noastră să iasă din această structură, trebuie să mai plătească datorii de aproape 6,5 milioane de lei.

Conform documentului, Republica Moldova ar urma să plătească din bugetul de stat 56 de milioane 500 de mii de lei cotizații de membru și datorii pentru cinci organizații parlamentare și 54 internaționale, în felul următor: 50 de milioane 40 de mii de lei ar urma să fie repartizate pentru achitarea cotizațiilor de membru față de organizațiile internaționale, iar aproape 6,5 milioane de lei - pentru stingerea datoriilor față de Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

Ministerul Finanțelor precizează că plata datoriei față de structura CSI este condiționată de termenul limită - 8 februarie 2024, când ar urma să fie finalizat procesul de denunțare a calității de membru al Republicii Moldova la această organizație. În context, reamintim că, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a votat un proiect conform căruia țara noastră nu va mai plăti cotizațiile de membru în CSI, ținându-se cont de denunțarea acordurilor și de sancțiunile financiare împotriva Rusiei aplicate după provocarea războiului în Ucraina.

Documentul mai arată că 9,5 milioane de lei ar urma să fie alocați pentru plata cotei de membru la Consiliul Europei, iar pentru Organizația Națiunilor Unite sunt prevăzuți puțin peste 4,5 milioane lei. Republica Moldova ar urma să-și mai onoreze obligațiile financiare față de Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (4,6 mil. lei), Acordul Central European de Comerț Liber (1,1 mil.lei), Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică, dar și alte organizații, pentru care țara noastră ar urma să plătească sume de ordinul miilor sau sutelor de mii.

Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la achitarea din bugetul de stat a cotelor de membru și a datoriilor Republicii Moldova față de organizațiile internaționale și regionale este supus consultărilor publice până pe 19 ianuarie curent.

Citește mai mult