În localitățile în care se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi gospodinele coc crăciunei și colaci
Astăzi se coc crăciuneii. Gospodinele îi pregătesc pentru colindători, iar primul este pus la icoană ca să aducă roade în noul an. Pe lângă crăciunei, gospodinele mai coc și colaci pentru oaspeții și colindătorii care o să le treacă pragul casei.
Silvia Ivanov din satul Șeptelici, raionul Soroca, coace în fiecare an crăciunei și colaci pentru colindători. Femeia păstrează cu sfințenie tradiția sărbătorilor de iarnă. Gospodina spune că pregătește aluatul din făină de calitate, ouă, lapte și ingredientele principale - buna dispoziție și dragostea față de pâine.
„Am pus oleacă de lapte, drojdie, ouă câteva. M-am sculat de la ora patru, am plămădit, am lăsat să dospească, pe urmă am frământat și am pornit să coc. Ca să iasă crăciunei frumoși trebuie să nu ai pe suflet vreo amărăciune, să fii vesel și să-ți fie drag a coace și iese și coptura frumoasă”, spune Silvia Ivanov.
Crăciunelul este o pâine decorativă sub forma cifrei opt neîncheiată în partea de jos. Se oferă colindătorilor în semn de mulțumire, iar primul crăciunel este pus la icoane.
„Crăciunelul și ajunul îl punem la icoană și, în primăvară, când ies tractoarele la arat, noi dăm câte o bucățică de crăciunel ca să meargă peste an și dăm și la animale ca să fie sănătoase”, susține gospodina.
Potrivit tradiției, crăciunelul care se taie și se coace din primul aluat se va ține la icoană până la ieșirea plugurilor. Adică, până la ieșirea boului în brazdă. Din el mănâncă plugarul și sunt hrănite și animalele pentru a avea putere să efectueze muncile agricole.