Social

Figurantul în dosarul "Frauda bancară", Anatolie Blonschi, vrea să scape de detenție preventivă cu ajutorul garanților

Omul de încredere al lui Vladimir Andronachi, figurant în dosarul "Frauda bancară", Anatolie Blonschi, vrea să scape de detenție preventivă cu ajutorul garanților. Acesta s-a predat benevol justiției moldovenești în urmă cu două zile, când a încercat să treacă vama Leușeni, iar imediat după, a fost plasat în arest pentru 30 de zile în baza unui mandat emis încă în anul 2022. Astăzi, Blonschi a fost adus în fața magistratului de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, iar în cadrul ședinței, un preot și încă două persoane, care ne-au spus că îl cunosc pe inculpat, s-au prezentat în calitate de garanți. Ședința a fost însă întreruptă, iar învinuitul s-a întors în Penitenciarul 13.

Anatolie Blonschi a fost escortat astăzi din Penitenciarul 13 în fața magistratului de la Judecătoria Buiucani. El a refuzat să ne spună de ce a decis să se predea benevol pe mâna justiției și dacă-și recunoaște vina pentru acuzațiile care i se aduc.

În cadrul ședinței de astăzi, avocații lui Blonschi au cerut ca acesta să fie eliberat din arest preventiv sub garanție persoanlă. Pentru Anatolie Blonschi au venit trei garanți: starețul Mănăstirii Horești și încă două persoane care au refuzat să se prezinte, dar care ne-au spus că se cunosc de ani buni cu el.

„- Vă cunoașteți cu domnul Blonschi? - Da, e prietenul meu! - Ați venit în calitate de persoană garant pentru eliberarea dumnealui? - Da, eu sunt persoană garant. Ne cunoaștem de 15 ani.”

„- Cerem să fie eliberat, eu știu... nu vă pot spune nimic. - Ce sumă de bani trebuie să depuneți pentru eliberarea dumnealui? - Nu știu, nu vă pot da așa detalii. Dosarul este închis. De ce nu intrați să întrebați?”

Și dacă primii doi garanți nu au fost prea vorbăreți cu presa, atunci starețul Mănăstirii din Horești, Arhimandritul Nectarie, ne-a povestit că a aflat din presă despre acest caz, iar așa cum inculpatul Blonschi se spovedea înainte la el, a venit sã pună un cuvânt bun în instanță.

*„Domnul Anatolie se spovedește la mine, care este un enoriaș al Mănăstirii noastre și nu am putut fi indiferent și să stau pur și simplu. Am venit să spun cum și de unde îl cunosc de atâția ani. Sunt persoane garanți prietenii lui, dar eu am venit ca părinte care îl spovedește și am venit și-am spus ceea ce am știut.”, a spus Arhimandritul Nectarie, starețul mănăstirii din Horești.

Avocatul inculpatului a refuzat să facă declarații și să ne spună cum pledează clientul său. Iar procurorul care instrumentează dosarul a fugit de jurnaliști fără a oferi vreo declarație. Totuși, presa a insistat să aibă o reacție din partea Procuraturii Anticorupție. După jumătate de oră de așteptare, în fața jurnaliștilor a ieșit chiar șefa de la anticorupție, Veronica Dragalin.

„La ședința de astăzi avocații au depus o cerere să înlocuiască măsura de arest preventiv cu garanția personală. S-a început examinarea cererii, s-au propus 3 persoane să vină cu aceste garanții, aceeași procedură a fost folosită și pentru Vladimir Andronachi, iar judecătorul în cazul lui a căzut de acord. Ședința a fost întreruptă pentru că nu s-a putut examina până la sfârșit”.

Anatolie Blonschi a fost recunoscut în calitate de învinuit în dosarul denumit generic "Frauda bancară" în anul 2022. Blonschi, însă, nu se mai afla în țară, astfel că procurorii au expediat dosarul în instanță în lipsa inculpatului. Mai mult, pe numele lui a fost emis și un mandat de arestare. În luna mai anul trecut, Anatolie Blonschi a fost anunțat în căutare internațională. Totuși, abia acum două zile a ajuns pe mâna justiției moldovenești când s-a predat benevol atunci când a încercat să treacă frontiera pe la vama Leușeni. El este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit procuraturii anticorupție, în anul 2014, prin diferite scheme infracționale, ar fi reușit să obțină de la Banca de Economii 600 de mii de euro. Pentru a scăpa neobservat, Blonschi a trecut acești bani prin mai multe conturi offshore.

Citește mai mult