AMALGAMARE VOLUNTARĂ/ Conducerea satului Floreni va depune o cerere la CEC pentru a trece administrativ la orașul Sângera
Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău și ar putea deveni prima localitate care aplică amalgamarea teritorială voluntară, prin trecerea administrativă la orașul Sângera. În aceste zile, administrația locală va depune la Comisia Electorală Centrală (CEC) cererea, iar ulterior va fi organizat un referendum în cadrul căruia locuitori satului Floreni își vor spune cuvântul decisiv.
Atât primarul, cât și oamenii din sat spun că datorită acestei proceduri, vor fi rezolvate cele mai stringente probleme ale localității.
„Inițiativa a venit încă din primul mandat, din anul 2020, când am încercat să ne unim cu municipiul Chișinău prin procedura care era atunci, dar era foarte îndelungată și, până am mers noi, s-a schimbat situația și a venit procedura mai ușoară”, susține Ruslan Crețu, primarul satului Floreni.
Astfel, Ruslan Crețu este gata să renunțe acum la fotoliul de primar pentru ca localitatea să beneficieze de mai multe proiecte. Potrivit edilului, după delegarea voluntară a competențelor administrative către Primăria Sângera, în satul Floreni va fi finalizată reparația unei școli care stă în paragină de mai mulți ani, casele oamenilor vor fi conectate la apeduct și rețeaua de transport public municipal va fi extinsă până în sat.
„Proceduri sunt câteva: poate să vină la inițiativa primarului, poate să vină din partea consiliului, dar poate să fie inițiată de un grup de cetățeni, ceea ce am făcut și noi. Înaintăm cererea aceasta la CEC, care deja ne va elibera fișele și vor fi două întrebări - dorește să fie amalgamată localitatea sau nu”, menționează Ruslan Crețu.
Dacă referendumul de amalgamare voluntară va fi inițiat și va trece, satul Floreni va deveni a 19-a suburbie a municipiului Chișinău. Mai exact, juridic, localitatea nu va mai face parte din raionul Anenii Noi, așa cum este în prezent, ci va fi integrată în orașul Sângera.
Oamenii din Floreni spun că așteaptă cu nerăbdare această procedură și își pun mari speranțe în realizarea mai multor proiecte locale.
VOX: „Eu consider că ar fi mult mai bine să fie unite, ar fi și pentru stat mult mai bine pentru că ar fi doar o primărie, se face o primărie, eu nu sunt împotrivă.”;
„Eu sunt pro, tare bine ar fi cu Sângera. Iată zilele acestea a fost zăpadă și ieri oamenii a trebuit să se ducă la muncă și nimeni nu a plecat, că nu era transport.”
La sfârșitul luni noiembrie, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a subdiviziunilor administrative. Astfel, autoritățile centrale vor susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii. Pentru anul 2024, în bugetul de stat sunt prevăzute în acest scop 150 de milioane de lei.
Conform datelor statistice, aproape 90 la sută dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. În satul Floreni locuiesc aproape 4000 de oameni.