Sport

Tensiune la maxim la Campionatul Republicii Moldova la lupte libere și greco-romane! Cei mai buni sportivi din țară și-au măsurat puterile la Chișinău

La cea mai importantă competiție națională pentru luptători au concurat 220 de sportivi din întreaga țară, iar finalele au fost de-a dreptul spectaculoase. În prima zi de concurs s-au desfășurat luptele în categoriile de greutate olimpice.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Sursa: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La luptele de stil greco-roman, în categoria de până de până la 60 de kilograme, în lipsa marelui favorit Victor Ciobanu, campion a devenit Sebastian Ramașcan. Valentin Petic a cucerit medalia de aur în categoria de până la 67 de kilograme, după ce l-a învins în finală pe titratul luptător Donior Islamov.

"A fost o luptă chiar dificilă. Am luptat tactic, știind că Donior Islamov este un sportiv titrat. Fiecare folosește șmecheriile lui. Am crescut cu el în sală de lupte, am învățat multe de la el. Dar luând în considerare și vârsta lui, astăzi norocul a fost de partea mea.", a menționat luptătorul Valentin Petic

Alexandrin Guțu, multiplu premiant la competițiile internaționale, și-a confirmat statutul de favorit în concursul categoriei de până la 77 de kilograme. Tânărul de Ermoclia l-a învins în finală pe Alexandru Solovei.

"M-am pregătit bine pentru toate luptele, dar în special pentru finală, din motivul că noi cu Alexandru Solovei ne cunoaștem foarte bine. Ne antrenăm într-o sală. Ne știm stilul de luptă unul la altul, dar mă bucur că am folosit tehnica mea cu care am reușit să înving.", a afirmat Alexandrin Guțu

În categoriile grele, cele până la 87 și 97 de kilograme campioni naționali au devenit Viorel Burduja și Roman Balchivschii.

Finale spectaculoase și la luptele de stil liber. Igor Chichioi a cucerit medalia de aur în categoria de până la 57 de kilograme, iar Ștefan Tonu în cea de până la 65 de kilograme. Vasile Diaconu s-a clasat pe primul în cateogria de greutate de până la 74 de kilograme, Ivan Ichizli în cea de până la 86 de kilograme, iar Radu Lefter a triumfat în categoria grea.

"Este primul titlul în anul 2024, care este unul olimpic. Mi-am dorit și îmi doresc foarte multe să ajung la Jocurile Olimpice de la Paris. Primul start a fost cu succes.", a declarat luptătorul Radu Lefter

Campionatul Național de lupte a fost ultimul înaintea de startul la competițiile internaționale de anvergură. Luna viitoare este programat Campionatul European la București, iar ulterior luptătorii moldoveni vor participa și la turneele de calificare la Jocurile Olimpice.

Radu Galbur

Radu Galbur

Autor

Citește mai mult