Economic

Moldovagaz a expediat către ANRE solicitarea privind reducerea tarifelor la gaze naturale

SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13 347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.

Potrivit unui comunicat al Moldovagaz, principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului (devierile tarifare) pentru anul trecut.

Potrivit adresării, la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze, dacă noul tarif se va aplică începând cu 1 ianuarie 2024, acesta ar trebui să constituie 10 800 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 20,1% mai puțin decât cel actual.

Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 10 933 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 20%, la presiunea medie – 12 084 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 16% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 16 062 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 4%.

„De subliniat că reducerea moderată a tarifului pentru consumatorii racordați la rețelele de presiune joasă, se datorează modificării structurii consumului pe diferite niveluri de presiune, creșterii lungimii rețelelor de presiune joasă, precum și aprobării tarifelor noi pentru distribuția gazelor naturale din 8 iulie 2023”, precizează SA „Moldovagaz”.

Potrivit legii, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife.

În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este de 18,06 bani per metru cub, cu TVA inclus. Amintim că, Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie 2022 Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră.

Citește mai mult