Electorala

CEC: În comuna Bubuieci, municipiul Chișinău va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului

Comisia Electorală Centrală a declarat nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, desfășurate pe data de 5 și 19 noiembrie 2023. În acest fel, CEC a stabilit, pentru data de 11 februarie 2024, organizarea votării repetate pentru alegerea primarului în această localitate.

Potrivit CEC, votarea se va efectua în baza acelorași date din listele electorale. În buletinul de vot vor fi incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin, pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea Partidului Politic Mișcarea Alternativa Națională.

Hotărârea adoptată de CEC vine ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a lui Leonid Umaneț în cursa electorală.

Pe de altă parte, MAN a condamnat decizia CEC.

Potrivit unui comunicat emis de MAN, „această acțiune ridică serioase semne de întrebare cu privire la integritatea și independența instituției CEC și subminează democrația și statul de drept din Republica Moldova”.

„Deși candidatul MAN la funcția de primar în Bubuieci, Leonid Umaneț, a prezentat actele că deține studii, chiar dacă Partidul MAN a atacat în instanțe și la moment este ridicată și excepția de neconstituționalitate pe un dosar conex, membrii CEC (...) au anulat cu încălcarea tuturor procedurilor și termenelor legale alegerile în Bubuieci, unde a câștigat candidatul MAN, Leonid Umaneț”, a spus președintele MAN, Ion Ceban.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult