Aderare UE

INTERVIURILE ALEXE // Javi López: Invazia rusă a accelerat extinderea Europei, iar R.Moldova și Ucraina merită tot sprijinul în procesul de asociere

Ritmul extinderii Europei este unul real, iar invazia rusă accelerează acest proces atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina. Declarația aparține europarlamentarului socialist spaniol, Javi López, și a fost lansată în cadrul „INTERVIURILOR ALEXE” - o serie de discuții cu europarlamentari și oficiali europeni, realizate la Bruxelles pentru Moldova 1 de către jurnalistul Dan Alexe.

Europarlamentarul a explicat că Uniunea Europeană este o asociație de țări cu reguli pe care nu e ușor să le îndeplinești și aceste țări vor avea nevoie de timp și de ajutor pe care îl merită.

Dan Alexe: Bună ziua, bine ați venit la seria noastră de interviuri cu oficiali și parlamentari europeni, care va dura până la alegerile europene, probabil și după. Invitatul meu de astăzi este Javi López, de la Partidul Socialist spaniol. Dar el este catalan, este din Barcelona. Poate vom discuta puțin și despre dorința de independență în Catalonia, dacă sunteți pentru sau contra? Înțeleg că opinia publica este divizată în Spania. Mai întâi să vorbim despre Orientul Mijlociu, pentru că sunteți membru în subcomisia pentru securitate și apărare și supleant în Comisia pentru afaceri externe. Recent, Parlamentul (UE - n.r.) a ținut o serie de reuniuni privind situația din Orientul Mijlociu, privind conflictul dintre Hamas și Israel și din Marea Roșie. Așadar, care este poziția socialiștilor, ținând cont că Europa încă nu are forțe militare pe care să le trimită în regiune?

Javi López: În primul rând, condamnăm clar atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, cu sute de victime, omoruri și atrocități.

Dan Alexe: Sunteți de acord cu poziția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a plecat imediat în Israel și a declarat că susține Israelul și că Israelul are dreptul să se apere, dar nu a spus nimic despre palestinieni?

Javi López: Am fost foarte critici privind această vizită, să fiu sincer. Pentru că răspunsul autorităților israeliene trebuie să se potrivească dreptului internațional. Și nu am văzut asta în Gaza (Fâșia sau Zona Gaza - n.r.). În Gaza au fost înregistrate 25 de mii de decese, civili în mare parte, care nu sunt responsabili de atrocitățile făcute de Hamas. Milioane de oameni au fost strămutați forțat. Strategia Israelului nu e clară, după această misiune.

Noi chemăm la încetarea imediată a focului. Am spus în repetate rânduri că trebuie oprit acest tăvălug al violenței și răzbunării. Pentru că, să fiu sincer, Israelul are dreptul să se apere, dar nu are dreptul să se răzbune.

Dan Alexe: Dar ați fi de acord cu formula, noțiunea „genocid”? Credeți că e justificată sau este un abuz?

Javi López: Aș spune că instanțele internaționale pot vorbi în asemenea termeni legali. Dar sunt sigur că ce se întâmplă acum în teren este împotriva dreptului umanitar internațional și este un răspuns disproporționat. Nu poți aplica o pedeapsă colectivă. Și se pare că asta se întâmplă acum. Înțeleg problemele de securitate pe care le are Israelul și trebuie să le înțelegem. Dar în același timp trebuie să fim onești, ce se întâmplă în Gaza nu-i aduce Israelului mai multă securitate. Vor urma generații și generații pline de ură. Motivul este ce se întâmplă acum.

Dan Alexe: Cât despre situația din Ucraina, partidul Dumneavoastră susține continuarea sprijinului militar pentru Ucraina?

Javi López: Absolut. Consider că în Ucraina sunt în joc valorile europene și nu doar asta. Este și viziunea noastră despre ordinea internațională care se bazează pe drept.

Bine, integrarea europeană s-a făcut în conformitate cu două idei principale. Am decis să nu mai desenăm hotare utilizând forța sau să le redesenăm. Și doi, când avem un conflict politic, ne așezăm la masă, discutăm și cooperăm. Nu rezolvăm problemele cu forța.

Anume aceste două principii sunt puse în pericol de invazia imperială a lui Putin contra Ucrainei. Ucraina are dreptul să se apere și are nevoie de ajutorul nostru. Asta înseamnă asistență politică, asistență diplomatică, asistență militară și, bineînțeles, asistență financiară. Și trebuie să menținem această direcție, mai ales acum, când nu suntem siguri ce va face Washingtonul în viitorul apropiat. Acum trebuie să fim hotărâți.

Dan Alexe: Ce credeți despre ritmul lent de livrare a ajutoarelor pentru că Europa a promis anul trecut un milion de proiectile și a oferit aproximativ 300 de mii?

Javi López: Da, trebuie să înțelegem obiectivele noastre, dar și problemele logistice. Nu este ușor. Dar în același timp, trebuie să accelerăm livrările pe câmpul de luptă. Sunt în pericol ideile principale de organizare a Europei, cooperarea care există între statele naționale. Am învățat din greșelile trecutului, dar iată-le din nou pe pământul european.

Dan Alexe: Ce credeți despre ritmul extinderii Europei. Ucraina și Republica Moldova au fost acceptate ca viitoare state membre. Cât de real este?

Javi López: Este real. Evident, e un drum până acolo, nu-i nici ușor și nici scurt. Această decizie a fost luată în decembrie, în timpul ultimelor săptămâni ale președinției spaniole. Ca spaniol, sunt mândru că în timpul președinției spaniole a Uniunii Europene, Republica Moldova și Ucraina au făcut primii pași spre aderarea la Uniunea Europeană.

Bine, dar UE este o asociație de țări cu reguli, nu este ușor să ajungi aici și să îndeplinești criteriile de la Copenhaga: stabilitate instituțională, stat de drept, stabilitate financiară și economică. Desigur, aceste țări vor avea nevoie de timp, la fel, vor avea nevoie de ajutor și îl merită. Sunt sigur că invazia va accelera extinderea în Balcanii Occidentali, evident, și în Republica Moldova și Ucraina.

Dan Alexe: Cum cooperați cu socialiștii români? Îmi amintesc că, acum 12 ani, a fost un puci eșuat al Parlamentului contra președintelui Băsescu și unii socialiști spanioli i-au criticat pe colegii lor români, pentru că ei au inițiat acest puci parlamentar împotriva președintelui. Cum cooperați cu actuala delegație românească, îi considerați socialiști?

Javi López: Da, sunt parte din familia noastră politică.

Dan Alexe: Domnul Ciolacu, de exemplu, președintele partidului, este criticat în România pentru că nu vorbește limbi străine.

Javi López: Am avut întrevederi cu el.

Dan Alexe: Ați vorbit în engleză?

Javi López: A fost nevoie de traducere, să fiu sincer. Liderul opoziției din Spania, președintele Partidului Popular, nu vorbește engleză și nici franceză sau alte limbi. Chiar fostul prim-ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, nu vorbea limbi străine. Actualul prim-ministru, da, vorbește. Nu cred că asta contează. Întrevederile noastre sunt un semnal că putem discuta, am avut întrevederi cu Pedro Sánchez, cu liderul grupului socialist din Parlamentul European. Am văzut întâlniri bilaterale ale prim-ministrului României cu Olaf Scholz, la reuniunile socialiștilor pe care le organizăm, respectăm partidul din România și politicile sale.

Dan Alexe: Dar împărtășiți aceleași valori? Pentru că socialiștii din România nu sunt foarte clari, de exemplu, privind comunitatea LGBT. Pentru că în România avem această atmosferă conservatoristă, iar socialiștii occidentali sunt văzuți drept un partid al LGBT. Totuși, oamenii nu înțeleg insistența pe acest subiect.

Javi López: Da, trebuie să explicăm de ce. Nu e vorba de LGBT. Cred că fac parte din nucleul valorilor noastre: toleranța și respectul. Iubirea înseamnă iubire în orice mod. Acestea sunt valorile noastre și în Parlamentul European le apărăm împreună.

Pentru noi, sunt foarte importante. Egalitatea de gen, respectarea diversității și orientarea sexuală fac parte din această diversitate a societății. Toleranța este un semn al iluminării și trebuie să o apărăm.

Dan Alexe: Sunteți la fel membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și securitate alimentară. Fiecare europarlamentar trebuie să facă parte dintr-o comisie sau subcomisie. Știu că aveți pe agendă, săptămâna aceasta discuții la sesiunea plenară un subiect ciudat: Plantele produse prin tehnici genomice noi și efectele asupra populației. Ce e asta?

Javi López: Deci, discutăm despre noile tehnici genomice pe care să le aplicăm în agricultură. Avem unele îngijorări, dar în același timp, poziția noastră este că le putem aplica dacă ne vor ajuta la securitatea alimentară și dacă sănătatea cetățenilor noștri va fi protejată. Aici, la Bruxelles, vom adapta la cerințe noile tehnologii aplicate pe mai multe dimensiuni, la fel în agricultură. Trebuie să ne facem înțeleși privind potențialul acestor tehnici și totodată să limităm efectele asupra sănătății cetățenilor.

Dan Alexe: Adică susțineți interzicerea unor substanțe, de exemplu, a hormonilor în carne până savanții nu vor verifica efectele asupra organismului uman?

Javi López: Da, în cazul când nu sunt testate, trebuie testate. Tehnicile genomice sunt diferite, avem discuții multe în acest domeniu.

Dan Alexe: Atunci ce le răspundeți fermierilor care protestează în toată Europa și care susțin că Acordul Verde “Green Deal”, pe care îl sprijiniți enorm în Parlament, impune reguli prea stricte, inclusiv prea multă birocrație, prea multe hârtii, și faptul că ele nu pot concura cu importurile alimentare din alte țări, care nu au asemenea reguli stricte? Au ei dreptate?

Javi López: Întotdeauna trebuie să-i ascultăm pe toți. Toți au un punct de vedere. Poate sunt doar percepții, dar trebuie să-i ascultăm. Dar în același timp, accentuez că regulile noastre pentru agricultură se bazează pe ideea de a proteja cetățenii, în special sănătatea lor.

În al doilea rând, e adevărat că UE cere multe hârtii, așa cum ați menționat, dar are și multe fonduri pentru agricultură. 45 la sută din bugetul Uniunii Europene merge pentru agricultură. Chiar de la bun început, sunt zeci de ani de plăți și transferuri. Ideea este că trebuie să ne protejăm satele. Dar ele au un rol important de jucat pentru protecția biodiversității și a solurilor. Dar trebuie să se adapteze schimbărilor, transformărilor pe care le facem pentru a avea un aer mai curat, pentru decarbonizarea economiei și pentru un mediu sănătos.

Este o provocare comună și trebuie să o depășim împreună, să ne ascultăm reciproc. În același timp, ca să intri pe piața europeană, trebuie să aplici aceleași reguli ca și producătorii de pe piața europeană. Tehnic, așa este.

Dan Alexe: În Spania autoritățile locale au foarte multă autonomie. Este practic modelul unui stat federal, ca Germania cu landurile sale. Este vreo diferență între Catalonia și alte regiuni în ce privește agricultura și birocrația?

Javi López: Avem regiuni mai mult agricole. În cazul Cataloniei, agricultura este foarte importantă. Apoi puterea locală are diferite competențe. În autonomiile noastre, de exemplu, avem naționalități istorice incluse în Constituția spaniolă: Țara Bascilor, Galicia, Catalonia, în Sud-Vest – Andaluzia. Acestea au o autonomie largă, cu atribuții în agricultură.

Dan Alexe: Dumneavoastră sunteți catalon, chiar dacă v-ați născut la Madrid. Sunteți în favoarea independenței Cataloniei?

Javi López: Nu, sunt împotrivă. Pentru că a face față problemelor secolului al XXI-a, soluția nu este niciodată crearea noilor hotare. Am văzut Brexitul, vedem mișcările de extremă dreaptă din Europa. Cred că societatea trebuie să fie pluralistă, ca și societatea catalonă. Majoritatea ne simțim mândri că suntem cataloni, spanioli și europeni. Nu trebuie să alegem.

Avem statul spaniol care își recunoaște propria diversitate. E un punct forte, un lucru bun, un activ pentru țara noastră și pentru Europa. Nu cred că e soluția crearea hotarelor. În același timp consider că va fisura societatea noastră. Asta s-a întâmplat în Catalonia în ultimii zece ani, dar a fost un eșec enorm. Era clar că nu se vor putea mișca în această direcție. Acum sunt încântat că Guvernul spaniol a luat-o pe calea corectă, de a recunoaște diversitatea, de a dialoga cu toți.

Dan Alexe: V-ați întâlnit în Parlament cu liderul pro-independență, domnul Puigdemont (europarlamentarul Carles Puigdemont - n.r.), apropo e căsătorit cu o româncă.

Javi López: Știu. Da, l-am întâlnit pe culoare. Am prieteni buni în partidul său. Evident, am prieteni în alte partide și în partidele pro-independență. Dar nu acesta este răspunsul corect la problemele pe care le avem. Trebuie să găsim un punct comun cu oamenii care gândesc altfel decât noi.

Dan Alexe: Și ultimul subiect ar fi alegerile care se apropie. Peste patru luni vom avea alegeri europene. Mulți comentatori anticipează un val al partidelor de extremă dreaptă. Sunteți de acord cu asta? Ei se îngrijorează că extrema dreaptă și euroscepticii vor lua o treime din totalul mandatelor din Parlamentul european.

Javi López: Da, este posibil că vor obține 200-250 din 700 de mandate. S-ar putea întâmpla la alegeri. Problema nu e doar numărul de locuri în Parlament. Este extrema dreaptă.

Dan Alexe: Vor fi ei omogeni, vor fi o singură forță?

Javi López: Nu, vor fi două tabere. Acum sunt două tabere, pro-rușii, cu Rusia și geopolitica ei, și pro-atlantiștii, în funcție de dimensiunea internațională. Aici e marea fisură.

Vom vedea. Problema nu este cât de mulți sunt ei, concurează în nouă țări membre cu șanse de câștig, în țări importante ca Franța sau Italia, Germania. Dar e vorba de șansa la victorie. În Spania avem vox, ei sunt prezenți în guvernanța locală împreună cu Partidul Popular. Problema principală e că putem avea o nouă etapă în Europa, în care conservatorii clasici vor coopera cu extrema dreaptă. Asta vedem în Finlanda, în Suedia, în guvernele regionale din Spania, în Italia. Aceasta e transformarea cea mare.

Până acum am avut un echilibru sănătos între principalele familii politice: progresiștii, conservatorii, liberalii, chiar și verzii în ultimii ani. Acum s-ar putea schimba lucrurile cu o majoritate nouă - conservatorii cu extrema dreaptă să lucreze împreună. Acesta este un risc major, este o amenințare mare pentru Europa și valorile pe care le protejăm: drepturile cetățenilor noștri, toleranța.

Dan Alexe: Dar nu credeți că viitorul va fi întunecat?

Javi López: Nu, desigur, nu. Cred că e un risc. Majoritatea europenilor înțeleg că Uniunea Europeană este benefică, sunt satisfăcuți de ce a făcut Europa în ultimii cinci ani. Cred că Europa noastră lucrează, a lucrat în Pandemie, avem un pachet nou de investiții, Acordul verde, acum avem extinderea pe o cale bună. Am ajutat Ucraina în război. Kremlinul nu s-ar fi așteptat niciodată. Sunt satisfăcut de ce am făcut în ultimii cinci ani.

Dar uneori există riscuri, iar amenințările nu vin neapărat din exterior, dar și din interior. Trebuie să mobilizăm această majoritate în termenii unei Europe unite, care se extinde și care își protejează cetățenii.

Dan Alexe: Javi López, vă mulțumesc.

Javi López: Și eu vă mulțumesc mult.

Dan Alexe: Sunt Dan Alexe și am discutat astăzi cu Javi López, europarlamentar socialist din Spania și Catalonia.

Citește mai mult