Social

De ce s-a întrerupt lumina în Republica Moldova? Explicațiile deputatului Radu Marian

Bombardamentele rusești în Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele, a explicat deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit lui, situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea electricitate din România.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice putea fi serios afectate și întreruperile ar putea dura mai mult, susține Radu Marian.

„Situația ar fi fost altă dacă aveam azi o linie directă de interconexiune cu România, care nu este încă construită pentru că guvernările trădătoare precedente nu au făcut niciun progres. Abia guvernarea PAS a început anul ăsta construcția liniei de interconexiune cu România (Chișinău-Vulcănești, cu o lungime de 158 km) și va fi gata aproximativ 2 ani”, a declarat deputatul.

În Republica Moldova au loc întreruperi masive de energie electrică în toată țara din cauza bombardamentelor infrastructurii energetice a Ucrainei. Potrivit Moldelectrica, momentan avem tensiune pe rețelele de transport de înaltă tensiune. CET-Nord s-a sincronizat deja cu rețeaua de înaltă tensiune.

„Se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chișinău, pentru ca apoi să conectăm porționat consumatorii locali”, a precizat Moldelectrica.

Menționăm că Rusia a lansat astăzi un nou atac aerian în toată Ucraina, asupra infrastructurii critice.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Promo

Citește mai mult