Regional

CC a amânat examinarea amendamentelor ce prevăd că TVA în Autonomia Găgăuză nu mai este rambursată din bugetul național, ci din bugetul local

Curtea Constituțională examinează amendamentele la Codul fiscal, care prevăd că taxa pe valoare adăugată în Autonomia Găgăuză nu mai este rambursată agenților economici din bugetul național, dar din bugetul de la Comrat. Socialiștii susțin că impactul financiar va fi puternic și va afecta programele sociale. După opt ore de dezbateri, ședința a fost amânată pentru marțea viitoare.

Parlamentul a votat retragerea privilegiilor TVA pentru Autonomia Găgăuză în luna octombrie.

VOX printre locuitori din Comrat:

„Consider că nu au dreptate. Pentru că din bugetul public național vor fi alocați foarte puțini bani pentru Găgăuzia din motive politice. Atât.”;

„Desigur, toți vor fi afectați. Republica Moldova este astăzi cea mai săracă țară din Europa. Și e o poveste tristă, ținând cont că oamenii noștri sunt muncitori și pământul nostru este roditor. Din păcate însă, toți pleacă.”;

„Păi dacă autoritățile locale primesc TVA-ul, trebuie să se ocupe și de rambursarea TVA. Este evident. În caz contrar, apare o situție inechitabilă între Găgăuzia și restul raioanelor Republicii Moldova. În Italia, în Spania sunt autonomii, Catalonia, Țara Bascilor, și ele sunt într-adevăr autosuficiente economic.”

Sesizarea a fost înregistrată de deputații găgăuzi din Partidul Socialiștilor. Potrivit lor, amendamentele la TVA aprobate de PAS sunt neconstituționale.

„Această lege are un impact financiar tare negativ, adică mai mult de o sută de milioane nu va primi bugetul Autonomiei Găgăuze, sunt estimările noastre prealabile, minime, pentru anul 2024. Sunt programe sociale, din acești bani se finanțează 16000 de elevi, se acoperă ajutorul suplimentar de 700 de lei pentru perioada rece, din acești bani se finanțează alte servicii publice locale în autonomia găgăuză, prestate de cabinetul executiv și adunarea populară”, a declarat Vladimir Odnostalco, deputat BCS.

Firmele din Autonomia Găgăuză nu contribuie la bugetul de stat, taxele și impozitele pe care le achită rămân la Comrat, conform statutului special pe care l-a obținut în 1994 autonomia. Așadar, rambursarea taxei pe valoarea adăugată era atribuția autorităților centrale de la Chișinău. Timp de cinci ani, în perioada 2018-2022, antreprenorii găgăuzi au primit din bugetul național peste 640 de mii. Președintele Comisiei parlamentare pentru economie și buget, Radu Marian, motivase decizia prin respectarea echității financiare.

„Pentru noi este important ca să existe un tratament egal pentru toate regiunile din Republica Moldova, atât pentru raioane, cât și pentru Autonomia Găgăuză. În toate raioanele, în toată țara TVA-ul se încasează de către buget și tot din același buget se rambursează TVA la companiile eligibile. Același lucru ar trebui să se întâmple și în regiune. Autonomia Găgăuză încasa TVA-ul în bugetul local, dar rambursările se făceau din bugetul de stat”, a menționat Radu Marian.

Citește mai mult