Politic

Precedentul Șor a generat dezbateri publice în termenii securitatea națională versus democrație și a înăsprit Legea partidelor

Precedentul Șor a generat dezbateri publice în termenii securitatea națională versus democrație. Comisia de la Veneția a motivat că scoaterea în ilegalitate a unui partid este o soluție de ultimă instanță și este justificată când securitatea statului este în pericol. Formațiunea a fost declarată neconstituțională, iar decizia Înaltei Curți a fost aplicată de către Parlament prin amendamente la Codul Electoral și Legea privind partidele politice din mai multe încercări.

Partidul neconstituțional „Șor” s-a reorientat și a inventat partidul „Șansă”. Circuitul banilor a rămas, s-a schimbat doar denumirea. „Șansă” a fost scos din alegerile locale pe ultima sută de metri, printr-o decizie politică, motivată de informațiile serviciilor speciale.

Amendamentele la Legea partidelor, aprobate de Parlament, au intrat în vigoare săptămâna trecută și introduc în această ecuație justiția. Dacă o formațiune politică este finanțată netransparent sau manipulează rapoartele financiare, va fi suspendată pentru șase luni. Ministerul Justiției va solicita în instanță limitarea activității.

Restricțiile se ridică doar dacă partidul respectiv se conformează legii. În caz contrar, Ministerul va merge din nou în instanță și va cere dizolvarea formațiunii. În acest fel, precedentele „Șor” de la Curtea Constituțională și „Șansă” din alegerile locale oferă un mecanism legislativ ca alte partide să nu repete același mod de a face politică.

De menționat că, acum patru zile, oamenii legii au ridicat 800 de mii de lei, bani tenebri, în mare parte introduși din afară, în urma perchezițiilor la Primăria Orhei. Au fost reținuți o angajată a primăriei și un etnic găgăuz. Banii erau destinați pentru un anumit partid, însă oamenii legii nu au precizat pentru care.

Citește mai mult