Protestele fermierilor se extind. Agricultorii din diverse raioane cer intervenția autorităților
Mai mulți fermieri au ieșit din nou să protesteze cu tehnica agricolă pe drumurile naționale. Este vorba despre agricultorii din raioanele Hâncești, Telenești, Căușeni și Criuleni care au fost grav afectați de seceta din anul 2022. Astfel, aceștia s-au alăturat protestului început zilele trecute de către fermierii din raionul Cahul. Agricultorii sunt nemulțumiți că nu au mai primit motorină gratuită din România promisă de autorități și nici banii pentru subvenții. Ajunși în culmea disperării, fermierii spun că nu vor avea bani pentru a începe lucrările agricole de primăvară și cer autorităților să intervină.
Nicolae Sprîncean spune că este familiarizat cu munca în câmp încă din copilărie, iar dragostea pentru agricultură a moștenit-o de la tatăl său. Acum, el și trei frați ai săi dețin peste 1500 de hectare de floarea-soarelui, grâu și rapiță în raionul Criuleni, dezvoltând împreună o afacere de familie. Bărbatul își amintește că, în 2022, seceta le-a compromis aproximativ 50 la sută din recoltă. Până în prezent, ei nu au primit nici banii din subvenții și nici motorină gratuită oferită de statul român. Agricultorul spune că în aproximativ trei săptămâni ar urma să înceapă lucrările în câmp, însă nu are bani pentru asta.
„În tempoul ăsta în care ne tratează guvernarea și Ministerul Agriculturii noi ne ducem în râpă. Cum se ridică umiditatea, noi ne apucăm deodată de cultivat, de pregătit terenurile pentru semănat. Problema este cu ce? De unde vom lua motorină? Te adresezi la cineva să iei, dacă dai bani, îți dau motorină, pe datorie nu-ți dă nimeni”, a explicat Nicolae Sprîncean.
Într-o situație similară se află și Vitalie Istrati. Agricultorul cultivă culturi cerealiere și deține aproximativ 400 de hectare în raionul Criuleni. În 2022, din cauza secetei, el a rămas fără 60 la sută din roadă.
„Principala problemă pentru care nu putem începe lucrările agricole în 2024 este că nu avem mijloace financiare pentru inputuri, motorină. Nouă nicio banca nu ne dă credite pentru a putea lua împrumuturi și a începe lucrările. Dialogul dintre fermieri și minister nu se leagă și nu știu din ce cauză”, a specificat Vitalie Istrati.
Am solicitat o reacție de la reprezentanții Ministerului Agriculturii la protestul fermierilor, însă nu am primit niciun răspuns. Acum două zile, și zeci de fermieri din raionul Cahul au ieșit să protesteze cu tehnica agricolă pe mai multe drumuri naționale.
Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru a reduce din pierderile fermierilor afectați de secetă. Potrivit lui Bolea, dintre toți agricultorii afectați de secetă, vor primi ajutoare doar cei care au înregistrat pierderi de peste 60 la sută din recoltă.