Regional

De la zece oi la o afacere de succes: Povestea familiei Bârtea din Floriceni

Moldovenii de la țară sunt tot mai motivați să se lanseze în afaceri. În satul Floriceni din raionul Soroca, spre exemplu, o familie își câștigă existența din oierit, iar datorită sprijinului din partea Organizației Internaționale a Muncii, cei doi soți au reușit să-și dezvolte afacerea și să devină mai cunoscuți în rândul fermierilor.

captură-video
Sursa: captură-video

Cristina și Vitalie Bârtea dețin în satul Floriceni din raionul Soroca o fermă cu 400 de oi și capre. Stâna a fost înființată acum 18 ani, după ce au primit de la părinți 10 oi, drept cadou la nuntă. Acum un an, Cristina a decis să transforme îndeletnicirea tradițională a familiei într-o afacere.

„În cea mai mare parte vindem caș, facem cașul proaspăt. Avem deja clienți fideli care de ani de zile cumpără. Noi ducem la comandă, am dus și pe la spitale și la Bălți, Soroca, Drochia. Am o familie numeroasă de șase copii și toți sunt implicați în afacere. Fiecare își știe locul lui, fiecare își știe munca lui și cu ei și lucrăm zi de zi”, susține antreprenoarea Cristina Bârtea.

Tânăra antreprenoare a participat la un concurs al ideilor de afaceri unde a câștigat un grant în valoare de aproape 82 de mii de lei. Cu acești bani a cumpărat o presă de balotat furajele și a reușit să-și înregistreze afacerea. Datorită acestui utilaj, familia a economisit toamna trecută nu doar bani, dar și timp pentru pregătirea furajelor.

„Dacă nu aș fi participat la aceste cursuri cred că și până în ziua de astăzi lucram cum am lucrat până acum. Lucram așa simplu fără să le înregistrez, stăteam în umbră, nimeni nu ne știa, nimeni nu ne vedea, dar cu ajutorul cursurilor am ieșit la suprafață. Peste câțiva ani aș dori să înmulțim din capete, aș dori alte ocoale mai moderne, să tragem lumină și să dispunem de niște aparate de muls ca să ne ușurăm nouă munca”, a mai spus Cristina Bârtea.

Pe parcursul anului 2023, peste 420 de persoane din raioanele Soroca și Rezina au beneficiat de formare antreprenorială, 260 de șomeri au fost plasați în câmpul muncii, iar 150 de persoane au lansat sau și-au extins afacerile.

Citește mai mult