Regional

„Satul European”: Apă potabilă la robinet pentru 1200 de locuitori din satul Dărcăuți

Le-au secat fântânile și erau nevoiți să-și procure apă potabilă cu cisterna. Vorbim despre oamenii din satul Dărcăuți din raionul Soroca unde lipsa apei potabile era cea mai acută problemă în localitate. Acum, prin contribuția programului național Satul European, a fost construit un apeduct, iar cei 1200 de locuitori, precum și șase instituții publice din sat, se pot bucura de apa potabilă la robinet.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Silvia Strechie are 70 de ani și era nevoită să care apă cu căldarea de la o fântână mai îndepărtată. În sat practic toate fântânele sunt secate, iar oamenii cumpărau apă și o aduceau cu cisternele.

„Căram apa și la păsări și de băut, încă de la păsări mai luam din fântâna noastră, dar era cu tot cu mâl, la păsări era bună, dar de băut nu puteam să o bem. Dar acum foarte bine și mă bucur că iaca este apa în casă și nu mă duc la fântână, aici repede dau drumul. Îi un proiect european, că tare demult l-am așteptat să ne dea apa în casă, poate cât de leneș să fii da iaca îi gustoasă, la un ceai, la o mâncare și bogdaproste că iaca europeanul ne-o făcut să avem apă în casă”, a spus Silvia Strechie, locuitoarea satului Dărcăuți.

În situația mătușii Silvia erau toți locuitorii satului. Acum când apa curge gârla cele mai bucuroase sunt gospodinele.

VOX: „Foarte greu ne era fără apă, soțul sâmbătă și duminica se ducea și ne aducea în butoaie pentru spălat că din fântână ne ajungea pentru mâncare, dar dacă spălăm mai mult se termina apa din fântână. Avem mașini de spălat automate, cu apa la robinet suntem mulțumite și îi ușor”.

„Ne simțim ca în Europa cu toate posibilitățile cu apă caldă și apa rece suntem și noi în rând cu lumea. Acest proiect european este binevenit la noi în sat și suntem mulțumiți”.

Cu o investiție de aproape 10 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională Locală a fost finalizat proiectul de construcție a sistemelor interne de aprovizionare cu apă în localitate. Au fost construiți peste 17 kilometri de apeduct.

„Era o lipsă acută a surselor de apă, oamenii erau nevoiți să aducă apa de la mari depărtări, de la satele vecine Oclanda și Iarova și luau apă de la toate izvoarele de pe dealuri și luau apă de la surse necontrolate. În sfârșit cu acest program s-a scos contribuția care la proiecte de așa valoare era imposibil de achitat cu suportul bugetului primăriei care este unul foarte modest”, a declarat primarul satului Dărcăuți, Oleg Rozimovschi.

Până în prezent, în 64 de localități din țară au fost construite rețele de apeduct și canalizare prin intermediul Programului „Satul European”. Pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, au fost aprobate 155 de proiecte dintr-un total de 497. Dintre acestea, 279 au fost deja finalizate. Termenul de realizare a tuturor proiectelor s-a prelungit până la sfârșitul lunii iunie anul curent.

Citește mai mult