Social

Pericol de incendii de vegetație. Recomandările IGSU pentru cetățeni

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație. Pompierii avertizează că în condiții de vânt și umiditate redusă focarele de ardere se răspândesc cu repeziciune pe arii extinse, fiind un pericol pentru sectorul forestier, terenurile agricole, precum și pentru sectorul locativ.

Mai mult, înregistrarea temperaturilor ridicate, care nu sunt caracteristice sezonului rece a anului, pot favoriza izbucnirea incendiilor de proporții în urma igienizării și aprinderii vegetației uscate.

În acest sens, salvatorii recomandă cetățenilor să evite utilizarea focului deschis la nimicirea vegetației, stufărișului și resturilor menajere. Totodată, maturii sunt rugați să supravegheze copiii și să nu le permită jocul cu focul și alte surse de aprindere.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 4780 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise peste 11600 ha de teren. În caz de situații de risc și excepționale persoanele sunt îndemnate să apeleze Serviciul 112.

Citește mai mult