Social

Republica Moldova cucerește noi piețe de desfacere pentru fructele sale

Fructele moldovenești sunt tot mai cunoscute pe piețele internaționale. 16 producători și exportatori de fructe moldovenești au participat la cel mai important eveniment mondial din domeniul fructelor și legumelor „Fruit Logistica” de la Berlin. Datorită noilor contacte stabilite, în acest an, cantitățile exportate de prune, cireșe, vișine, mere sau struguri de masă ar putea fi extinse către Olanda, Italia, Marea Britanie sau Orientul Mijlociu.

facebook/ Asociația Moldova Fruct
Sursa: facebook/ Asociația Moldova Fruct

Totodată, merele moldovenești sunt așteptate deja în țări precum: Malaezia, India sau Tunisia, ai căror importatori le-au aflat gustul la târgul internațional din Germania.

Valeria Caduc de la Briceni spune că, de câțiva ani, întreprinderea pe care o administrează exportă merele în mai multe țări europene. Din cauza războiului din Ucraina, care a blocat exporturile autohtone, s-a reorientat și mai mult spre piețele din Vest. Pentru a crește produse de calitate și competitive, pune accent pe modernizarea livezilor. Noile soiuri au fost apreciate de potențialii clienți cu care a stabilit contacte la expoziția de la Berlin.

„La expoziție am discutat cu clienții existenți, am făcut planurile pentru lunile următoare cum livrăm, ce livrăm. De asemenea, am discutat cu noi clienți potențiali, pentru sezonul care vine, adică încercăm să diversificăm maximal piețele, pentru ca să fim asigurați că putem livra produsele”, a relatat pentru Moldova 1 Valeria Caduc.

Cea mai mare parte a producției o exportă în Europa și Vera Iabanji din Autonomia Găgăuză. Acum, producătoarea analizează cerințele pieței internaționale.

„Pentru a putea vinde producția, e nevoie de a cunoaște cererile pieței. Am avut posibilitatea să ne întâlnim cu cumpărătorii noștri cu care avem stabilite contracte de mai mult timp, plus am cunoscut noi potențiali cumpărători, inclusiv din Emiratele Arabe Unite”, a spus la telefon Vera Iabanji, producătoare din localitatea Svetlîi, Autonomia Găgăuză.

Standul „Moldova - un gust deosebit” la expoziția de la Berlin a fost centrul atenției pentru importatori, datorită succesului de anul trecut. Mai exact, am exportat 78 de mii de tone de prune, locul trei mondial, și 77 de mii de tone de struguri.

„Cu siguranță s-au concretizat contractele cu clienții cu care am lucrat în anii precedenți, s-au definitivat cantitățile, calendarul de vânzări. Avem și clienți noi, cu care am stabilit contacte, din țări precum Marea Britanie, Spania, Belgia, din Sudan, din Maroc, din India. Expoziția, un rol important pe care îl are, noi ancorăm Republica Moldova pe harta de aprovizionare a clienților din toate țările”, a menționat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct .

Anul acesta, expoziția Fruit Logistica de la Berlin a găzduit peste 2700 de expozanți, fiind vizitați de peste o sută de mii de vizitatori din peste 90 de țări ale lumii.

facebook/ Asociația Moldova Fruct
Sursa: facebook/ Asociația Moldova Fruct

Citește mai mult