Politic

Nicu Popescu: Autoritățile au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare la UE

Este o premieră pentru Republic Moldova de a trece printr-o evaluare a cerințelor de corespundere cu un stat membru al UE, a menționat ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, pe pagina sa de Facebook în contextul discuțiilor apărute în presă pe marginea draft-ului raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către cele trei state asociate: Georgia, Ucraina și Republica Moldova, ultimele două având și statutul de țară candidată la aderarea la UE.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Eeste evident, la fel cum am anunțat și anterior că procesul de transformare europeană și modernizare a instituțiilor noastre și asigurării pregătirii administrative va fi unul de durată”, a menționat ministrul Nicu Popescu. Șeful diplomației de la Chișinău a ținut să sublinieze că „raportul discutat în presă este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie”.

Potrivit ministrului Popescu, acest raport „este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu” care va ajuta autoritățile statului să prioritize „politicile și deciziile ulterioare”.

În context, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că „autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare” pentru o mișcare mai accelerată și concomitent implementează „cele 9 recomandări ale Comisiei Europene”. Nicu Popescu a mai scris pe pagina sa de Facebook că „în toamnă anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova”.

Recent, jurnalistul Rikard Jozwiak, editorul pentru afaceri europene al Europei Libere, a analizat draft-ul raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către Republica Moldova, Ucraina și Georgia și a constatat că țara noastră înregistrează rezultate mai slabe decât celelalte două țări. „Pentru Republica Moldova acest raport este destul de serios, deoarece, potrivit evaluărilor Comisiei, Republica Moldova are nota cea mai rea sau a doua cea mai slabă notă la cele mai multe capitole. Ceea ce înseamnă că Republica Moldova are foarte mult de muncit în viitor, când va începe negocierile de aderare la UE”, a concluzionat analistul Rikard Jozwiak de la Europa Liberă.

Citește mai mult