Economic

Interviu ÎN CONTEXT// Vladimir Bolea: Ultimatumul înaintat de fermieri urmează să fie discutat la Guvern, Parlament și Președinție

Ultimatumul înaintat de către fermierii care au solicitat și un dialog cu conducerea țării urmează să fie discutat cu reprezentanți din Guvern, Parlament și Președinție. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, prezent în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Oficialul a mai comunicat că intenționează să meargă să discute cu protestatarii, dar nu a precizat când o va face, îndemnând pe fiecare fermier să se adreseze pentru soluționarea problemelor la ministerul de resort, unde nu există birocrație.

Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, este în platoul Moldova 1. Domnule Bolea, bună seara, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să discutăm. Așadar, o situație de încordare, poate nu maximă. Dar ce le răspundeți acestor agricultori care au ieșit la proteste, au creat totuși un disconfort la trecerea frontierei de la Leușeni. De ce nu ați mers acolo? De ce nu ați negociat cu ei?

Vladimir Bolea: În primul rând, ca să fie foarte clar. Guvernul Republicii Moldova în anul 2023, inclusiv în primele luni ale anului 2024, își îndeplinește toate obligațiile sale țintite pentru acești agricultori. Și venind spre Dumneavoastră eu stăteam și mă gândeam că ar fi cazul ca pe pagina AIPA să fie făcute publice, în totalitatea lor, pentru că sunt bani publici, listele tuturor agricultorilor care au beneficiat de sume, de subvenții din partea statului Republicii Moldova. Ca toți cetățenii să aibă posibilitatea să intre, să găsească pe toți agricultorii care au primit și ce au primit de la statul Republica Moldova, în formă de subvenționare. Eu cred că ar fi o modalitate foarte corectă. Pentru că în 2023 statul Republica Moldova, accentuez, pentru agricultorii din segmentul producător de cereale cu destinația export - și foarte mulți dintre ei se regăsesc în acele liste -, au primit 200 de milioane (n.r. - de lei) bani țintiți. Eu nu vorbesc de acel un miliard și 600 de milioane care au fost repartizați la toți agricultorii din Republica Moldova sub formă de subvenții. Eu vorbesc despre ajutor țintit pentru producătorii de cereale. Da, la toți le este foarte greu. Da, prețul s-a prăbușit în Republica Moldova, ca și peste tot în bazinul Mării Negre. Da, a fost un război nedrept și mor alți cetățeni pentru libertatea noastră. Da, totul este foarte adevărat. Numai că noi am luat decizia să facem acest ajutor țintit la agricultorii care au avut de suferit cel mai mult. În primul rând, când am dat acele 200 de milioane. Deci vorbim de 1 240 de lei care au fost plătite pentru agricultorii care au semănat grâu și orz de toamnă, în toamna anului 2022. Decizia a fost una foarte clară: prețurile au fost foarte înalte de producere și prețurile foarte mici de vânzare. Ca să poată face față un agricultor acestei condiții s-a luat decizia să le plătim acești bani. Da, a fost plătit ajutor țintit pentru acești agricultori care au avut grâul foarte scump. Acum luăm o altă decizie, la nivel de Guvern, pentru agricultorii care au semănat porumb. Și noi vorbim acum de agricultorii din Cahul. Și domnul Gheorghe cunoștea, de la mine personal cunoștea că vor fi acești bani distribuiți către agricultori. Noi vorbim despre bani care vor fi plătiți agricultorului care a avut de suferit de pe urma secetei din 2023.

Radu Osipov: Vă referiți la 50 de milioane alocate săptămâna trecută?

Vladimir Bolea: 50 de milioane. Vor beneficia în jur de 400 de agricultori. La prima vedere pot fi mai mulți, pot fi mai puțini, în dependență de când vor depune. Deci, ajutorul este țintit și este calculat să își facă efectul său de susținere pentru agricultorii din Republica Moldova.

Radu Osipov: Domnule Bolea, înțeleg aceste detalii pentru că și săptămâna trecută ați vorbit despre aceste 50 de milioane. Totuși, vreau să vă întreb - iată acest mesaj pe care l-ați enunțat acum despre alocări, subvenții și așa mai departe nu pătrunde în rândul agricultorilor. Pentru că până la urmă ies la protest și vă spun încă o dată, au blocat iată trecerea la frontieră. Înseamnă disconfort. Ieri nouă ore, astăzi trei ore. Au lansat un ultimatum. Nu credeți că ar fi trebuit să mergeți la ei sau cel puțin să încercați să discutați cu ei?

Vladimir Bolea: Cu fiecare dintre ei Ministerul Agriculturii are un dialog permanent. Inclusiv cu domnul Gheorghe, care a început în orașul Cahul. Acum două sau trei săptămâni, a venit la minister. Cum se știe, la Ministerul Agriculturii nu există ore de primire pentru agricultori. Vii, intri. Se termină o întâlnire, ai intrat. Exact a intrat el cu problema. Pentru că mergea la Camera de Comerț, a avut nevoie că erau foarte scumpe certificatele care constată că a fost o situație meteorologică în condiții în care trebuie de plătit câteva mii de lei. Ministerul Agriculturii a preluat problema, nu în mod birocratic. A fost suficient să spună la minister că este o problemă. Ministerul Agriculturii s-a implicat și a și soluționat problema împreună cu Camera de Comerț care s-a implicat foarte activ în procesele de soluționare a problemei. Noi vorbim despre zero birocrație, despre zero birocrații. Vii de pe stradă cu o problemă. Ești agricultor? În următoarea secundă, ești ascultat, auzit, discuții. Deci, dialogul este unul permanent.

Radu Osipov: Dumneavoastră considerați că exagerează acești fermieri care protestează?

Vladimir Bolea: Eu nu spun că exagerează, eu spun ceea ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii și relația pe care o are Ministerul Agriculturii cu agricultorii din Republica Moldova. Despre asta vorbesc și despre ajutorul dat din partea Guvernului Republicii Moldova. Pentru că nu este corect să spui că agricultorii nu au încasat bani în conturile lor din Fondul de ajutor pentru agricultori. Pentru că pentru această categorie de agricultori, numai în anul 2023, au fost făcute plăți de 350 de milioane (n.r. de lei) pentru producătorii de cereale. Anul curent pentru cei care au avut de suferit cu porumb se dau 50 de milioane de lei, bani care vor intra în conturile lor din momentul în care ei depun dosarul.

Radu Osipov: Deci, probabil dumnealor așteaptă mai întâi să fie transferați banii. Pentru că am văzut că de multe ori au făcut referire la colegii lor din România sau din Polonia. O altă problemă, domnule Bolea, motorina din România.

Vladimir Bolea: Urmează să fie livrată din România. Se ocupă Ministerul de Interne și Agenția Rezerve Materiale a Guvernului Republicii Moldova.

Radu Osipov: Acum, în această situație, ce soluție propuneți? Ați făcut acest consiliu: Guvern - agricultori? Urmează? Și dacă veți răspunde la acest ultimatum pe care l-am auzit din partea fermierilor?

Vladimir Bolea: Deci care este necesitatea acestui Consiliu? Să știți că în Republica Moldova avem un număr impresionant de agricultori care fac agricultură de performanță și care sunt asociați în asociații profesionale și ei reușesc să-și împărtășească experiența lor de profesioniști. Și acest consiliu, pe lângă minister, are sensul de a fi organizat evident pentru, unu la mână, a ne împărtăși cu ideile lor de succes. Al doilea, pentru a putea face o Strategie bazată pe niște realități din Republica Moldova, pe povești de succes, realități de succes pentru a fi preluate și multiplicate la nivel de agricultură în Republica Moldova este nevoie de acest Consiliu. Deci acum alcătuim o listă. În acest Consiliu vor fi agricultori din raioanele și regiunile din Republica Moldova, accentuez agricultori, practicienii, oameni care practică agricultură, care au un cuvânt de spus, care au experiență de muncă, care au capacitate de a dezvolta o afacere, au demonstrat în timp această capacitate și au ce împărtăși. Pentru că noi trebuie să valorificăm și să punem în plusvaloare experiența lor de muncă pentru toată agricultura din Republica Moldova. Concurența este acerbă. Noi trebuie să pregătim toată Republica Moldova pentru agricultură profitabilă ca să putem face față concurenței noastre regionale. Noi trebuie să pregătim toți agricultorii din Republica Moldova. Acum e momentul de consolidare.

Radu Osipov: Acum regiunea e dată peste cap. Întrebarea este dacă acești întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, care se bazează pe export de cereale, vor rezista acestei crize?

Vladimir Bolea: Anume ca să poată rezista acestei crize, Guvernul a susținut, a luat decizia de suport financiar pentru micro și micii producători agricoli. Ei au fost cei care au beneficiat de 200 de milioane și ei vor fi cei care vor beneficia acum de 50 de milioane. Anume de interesul lor, strict personal.

Radu Osipov: Veți da curs acestui ultimatum sau veți încerca totuși un altfel de dialog?

Vladimir Bolea: La Guvern vom decide, vom discuta, vom analiza.

Radu Osipov: Ce se întâmplă dacă mâine fermierii vor bloca din nou frontiera? Pentru că, așa cum am spus mai devreme, e totuși disconfort și nu credeți că ar trebui evitate asemenea situații?

Vladimir Bolea: Cu siguranță, da. Pentru asta Ministerul Agriculturii întotdeauna este deschis pentru comunicare și dialog permanent cu agricultorii din Republica Moldova, lucru pe care îl facem în mod permanent cu siguranță.

Radu Osipov: Adică, până la urmă, nu va fi această platformă de dialog Guvern-Parlament-Președinție pe care au solicitat-o?

Vladimir Bolea: Urmează să luăm o decizie la acest capitol.

Radu Osipov: Spuneați Dumneavoastră, iată, despre aceste detalii tehnice. De ce nu sunt convingătoare? V-am întrebat mai devreme și aș vrea să știu dacă cel puțin empatizați cu agricultorii pentru că au fost doi ani grei pentru ei.

Vladimir Bolea: Deci nu au fost doi ani grei, au fost foarte mulți ani grei. Noi vorbim de Sudul Republicii Moldova. Vorbim despre raioane în care acești agricultori din 2019, 2020, 2022, 2023, în fiecare an, au avut secetă. Noi vorbim despre agricultori care muncesc extraordinar de mult și pentru că sunt într-o regiune în care seceta se repetă într-un mod sigur aproape în fiecare an sau chiar dacă nu este secetă, roada oricum este mult sub media pe Republica Moldova. Și din acest considerent ei nu-și acoperă măcar cheltuielile. Și nu contează că este război, că este secetă sau etcetera. Activitatea de producere a cerealelor în Sudul Republicii Moldova e cu destinații în exclusivitate de export. Din păcate, s-a arătat a fi de-a lungul anilor, și nu vorbesc de ultimii doi ani, dar de-a lungul anilor, s-a demonstrat a fi o activitate neprofitabilă din punct de vedere economic. Și din acest considerent Ministerul Agriculturii împreună cu instituțiile de resort ale noastre a venit cu recomandări foarte clare. Noi trebuie să ajutăm ca agricultorii noștri să poată face față acestei concurențe. Pentru că agricultorii din Sudul Republicii Moldova, din păcate, au pierdut concurența nu regional, ei au pierdut-o în interiorul Republicii Moldova. Pentru că, în 2023, anul trecut, agricultorii din Criuleni au avut 6 tone de grâu la hectar. Agricultorii din Băcioi a avut 5,75 tone la hectar, iar agricultorii din Sudul Republicii au avut 2,5 sau 1,8 la aceleași cheltuieli. Pentru că agricultorii din Sudul Republicii Moldova folosesc același material semincer, aceleași tehnologii, aceleași utilaje, dar, pentru că condițiile meteorologice nu permit creșterea acestor tipuri de culturi, au un insucces total. Aici noi trebuie să venim cu soluționarea problemei. Problema este mult mai complexă decât poate părea la o primă vedere. Noi trebuie să oprim procesul de producere a pierderilor. Ca să ajuți agricultorii, trebuie să vii cu soluții complexe prin intermediul cărora acești agricultori pot fi salvați de faliment. Care este diferența 2024 față de 2023? Credeți-mă că în toamnă vor fi aceleași probleme: cu cantități foarte mici de roadă și cu prețuri foarte mici. Pentru că nu există nici o premisă de majorare a prețurilor, nici regional, nici la bursă. Nimic nu arată că vor fi majorări de preț la grâu, floarea-soarelui sau la porumb. Dar cantitățile de aceste cereale produse în Sudul Republicii Moldova vor fi la fel ca în 23, vor fi la fel ca în 22. Problema întotdeauna trebuie privită în complexitatea sa. Simplificarea excesivă a problemei duce la decizii eronate, investiții eronate, pierderi de bani. Pe de altă parte, uitați-vă la fețele lor și la mâinile acestor agricultori. Sunt oameni care muncesc pe rupte, în câmp, acolo ei muncesc. Și deciziile pe care trebuie să le luăm noi trebuie să le salveze situația. Dar să nu intre în categoria de „frecție la picior de lemn”. Despre asta este ceea ce trebuie să facă Ministerul Agriculturii și ceea ce face Ministerul Agriculturii.

Radu Osipov: Domnule Bolea, o întrebare în loc de concluzie. Pentru că, pe lângă faptul că sunteți ministru, sunteți și politician. Dacă vă asumați anumite costuri politice, pentru că am văzut acolo, în teren, au apărut și unii politicieni: foști sau mai noi. Sunt și costuri politice, dacă vi le asumați și credeți că vă afectează?

Vladimir Bolea: Deci ce știu eu foarte sigur, mult stimate coleg, eu muncesc pentru prosperitatea agriculturii din Republica Moldova multidimensional, multidimensional! Noi avem o mulțime de lanțuri valorice, noi avem o mulțime, o multitudine de lanțuri valorice care sunt dezvoltate de Ministerul Agriculturii astăzi. Avem investiții făcute în zootehnie, avem investiții începute și le facem acum un sisteme de irigare. Avem făcute investiții în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de horticultură din Republica Moldova, viticultură și vinificație. Avem o mulțime de ramuri, ramuri susținute financiar și lanțuri valorice care sunt într-un proces continuu de dezvoltare în Republica Moldova astăzi. Și noi, la Ministerul Agriculturii vom găsi soluții și pentru agricultori, din respect pentru ei, soluții adevărate și viabile care să le permită agricultorilor din Sudul Republicii Moldova să fie prosperi, să nu trăiască de azi pe mâine, de la protest până la protest. Înțelegeți? De la o cerere de compensare până la o altă cerere de compensare. Ei trebuie redirecționați și lucrul ăsta îl face Ministerul Agriculturii și Guvernul Republicii Moldova. Atitudinea și abordarea trebuie să fie una complexă și țintită. Pentru că noi vorbim despre niște oameni, repet, care muncesc pământul. Și muncesc zi și noapte acest pământ. Și noi trebuie să venim cu soluții viabile, în urma cărora acești oameni nu vor fi continuu datori ba la bănci, ba la creditori, ba la organizații non bancare, ba la cumătri, ba la nu știu cine. Pentru că munca lor trebuie să fie răsplătită. Deci modelul de afaceri pe care îl fac ei astăzi: producerea de cereale cu destinație de export este un model falimentar. În cazul Sudului Republicii Moldova, este un lucru demonstrat, și nu de doi ani de zile, dar de zeci de ani. Pentru că dacă tu, după 20 de ani de agricultură… Uitați-vă la fețele și la mâinile lor, aceștia sunt oameni care muncesc pământul! Tu nu ai în toamnă bani să intri în câmp să semeni, tu nu ai în primăvară bani, deci, înseamnă că ceva nu este corect în formula de afacere, înseamnă că produsele pe care le produci nu dau rezultatul cuvenit. Despre asta este vorba. De ce fel de costuri politice putem vorbi aici când vorbim despre cetățeni? Asta este grija Ministerului Agriculturii.

Radu Osipov: Cetățenii votează!

Vladimir Bolea: Știu, dar noi vom veni cu soluții pentru ei, care să le soluționeze problema integral, dar nu reparat până în toamnă. Pentru că noi vedem aceiași oameni din Sudul Republicii Moldova și în XIX, și în XX cu aceleași lozinci, cu aceleași cerințe. Noi trebuie să venim o dată și pentru totdeauna cu soluții care să îi ajute pe oameni să-și rezolve problema. Nu dregem busuiocul, rezolvăm problema cu adevărat. Cu asta se ocupă Guvernul Republicii Moldova.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru această discuție. Vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”. Așteptăm deznodământul acestor discuții cu agricultorii.

Citește mai mult