Dragostea din perspectiva unui medic endocrinolog
În luna dedicată dragostei, medicii endocrinologi aduc în atenție conexiunea profundă dintre dragoste și funcționarea sistemului hormonal al organismului uman. Dragostea, unul dintre cele mai puternice sentimente umane, nu este doar o experiență emoțională, ci și o experiență biochimică complexă.
Dr. Angela Bârta, medic endocrinolog, relevă că, atunci când ne îndrăgostim, creierul nostru declanșează o serie de reacții chimice care afectează sistemul endocrin. „Dragostea este considerată un mix de emoții în care sunt implicate aspecte psihologice și fiziologice. În timpul iubirii se elimină un șir de substanțe chimice, așa-numiții hormoni neurotransmițători”.
Aceste reacții chimice nu sunt doar responsabile de sentimentele noastre romantice, ci au și efecte benefice asupra sănătății noastre fizice. De exemplu, oxitocina, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”, nu numai că ne face să ne simțim conectați emoțional cu partenerul nostru, dar are și efecte pozitive asupra sănătății inimii noastre, a mai adăugat specialista.
De asemenea, studiile au arătat că persoanele care se află în relații sănătoase și fericite au niveluri mai ridicate de hormoni ai fericirii, precum și un sistem imunitar mai puternic. În schimb, lipsa iubirii și a conexiunii emoționale poate duce la niveluri scăzute de hormoni ai fericirii și la stres cronic, care poate afecta negativ sănătatea noastră endocrină și generală.