Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Acum e momentul pentru Referendumul constituțional de aderare la Uniunea Europeană

Dacă analizăm obiectiv situația, acum e momentul oportun pentru organizarea Referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este opinia editorialistului „Ziarului Național”, Nicolae Negru. Prezent în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, publicistul a opinat că Rusia va încerca să boicoteze Referendumul prin intermediul unor forțe politice sau chiar și cu unele partide proeuropene, dar anticipează că cetățenii vor participa la acest plebiscit.

Radu Osipov: Așadar, socialiștii au protestat din nou la Guvern solicitând demisia Cabinetului Recean. Responsabilii de comunicare ai Executivului nu au comentat această revendicare. În același timp, PSD contestă Referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană anunțată de președinta Maia Sandu. Această inițiativă trece acum printr-un proces de consultări politice, dar și cu societatea civilă. PSRM se opune Referendumului. Nicolae Negru este în platoul Moldova 1.

Domnule Negru, bine ați revenit „ÎN CONTEXT”. Ați ascultat și discuția mea cu doamna Alina Spătaru de la ALDE, l-am ascultat și pe Grigore Novac din fața Guvernului de la protest. Vreau să vă întreb totuși despre opțiunea de boicot a Referendumului. Cine este interesat să nu fie organizat acest Referendum?

Nicolae Negru: Există forțe politice care sunt interesate să nu aibă loc acest Referendum și o parte din aceste forțe politice sunt finanțate din afara Republicii Moldova. Lupta împotriva integrării europene este rațiunea lor de a fi. În baza asta ei există, asta vor o anumită parte a alegătorilor: vor cu Rusia. Acum, desigur că dacă va avea loc acest referendum și dacă acest deziderat al integrării europene va fi înscris în Constituție, păi atunci ei vor avea probleme. În caz că vin la guvernare, vor avea probleme că trebuie Constituția respectată. Dacă o încalcă, vor fi sancționați. Adică e o problemă pentru ei pentru viitor, de aceea ei se opun.

Radu Osipov: Acum sau nu acum, această fereastră de oportunitate pe care de fapt a deschis-o Rusia prin agresiunea asupra Ucrainei. În așa fel Uniunea Europeană a luat o decizie strategică să se extindă. Nu neapărat Bruxelles-ul a făcut această solicitare, dar e un mesaj și pentru Uniunea Europeană, pentru șefii de stat și de guvern că vrea Republica Moldova până la urmă sau nu, își asumă acest proces chiar la nivelul societății?

Nicolae Negru: Bine, Uniunea Europeană poate să propună, dar decide guvernarea, decid cetățenii Republicii Moldova. Este important ca la Bruxelles și în general pentru orice guvernare să existe această certitudine că cetățenii Republicii Moldova doresc să fie parte a Uniunii Europene. Auzim aproape săptămânal sau chiar zilnic uneori că actuala guvernare nu ar reprezenta interesele, voința cetățenilor Republicii Moldova, că cetățenii Republicii Moldova ar dori altceva. Și în cazul în care Referendumul ar demonstra sau în cazul în care cetățenii ar veni la Referendum și ar spune: „Noi dorim să ne integrăm în Europa”, desigur că dispare o anumită bază pentru declarațiile pe care le face Moscova.

Radu Osipov: Bun, dar e o axiomă politică. Un partid care intră cu un anumit scor la guvernare atunci când ajunge la sfârșit de mandat să aibă un scor mai mic. De obicei, așa se și întâmplă. E un mandat politic de patru ani, atât timp cât nu vedem proteste generalizate, cel puțin organizate în mod natural, organic, înseamnă că există un mandat cu sprijin popular.

Nicolae Negru: Mandatul e legal. Au fost aleși pentru patru ani actualii guvernanți. Când o să treacă patru ani, o să organizeze alegeri în conformitate cu ceea ce spune Constituția. Văd că socialiștii strigă sau și alții: alegeri anticipate! Pentru a se organiza alegeri anticipate, trebuie să existe o certitudine că aceste alegeri anticipate rezolvă ceva.

Radu Osipov: Domnule Negru, ce am observat. Pentru că socialiștii nici nu spun că vor integrarea europeană, e clar că nu vor. Înainte mai spuneau că trebuie Referendum pentru orice opțiune geopolitică pe care ar trebui să o aleagă Republica Moldova. Acum s-au răzgândit. Dar nu spun că nu vor Referendum, pentru că nu vor în Uniunea Europeană. Și, iată, caută argumente de ordin legal. Pentru că a fost un precedent în 2019, dacă îmi aduc aminte bine, parlamentare și un referendum consultativ în aceeași zi.

Nicolae Negru: Până la urmă, trebuie să lăsăm Curtea Constituțională să spună e legal sau e ilegal, e conform Constituției sau nu. Nu o să decidă domnul Novac sau cineva că e așa sau nu e.

Radu Osipov: Dacă în 2019 Curtea Constituțională nu a spus nimic, de ce ar spune acum că nu e posibil în aceeași zi?

Nicolae Negru: Logic, nu ar exista nici un impediment. De ce să ascultăm speculațiile cuiva? Există instituția care trebuie să se pronunțe, ea se va pronunța. Problema cu socialiștii de fapt e alta. Nu Dodon spunea că trebuie Referendum? Au și făcut acolo anumite schimbări în documente, în statut și așa mai departe. Și acum, dintr-odată, când li s-a răspuns la chemarea lor pentru Referendum, de acum nu mai vor Referendum. Trebuie odată și odată să se decidă. Dar desigur că asta e o stratagemă fiindcă își dau seama că această orientare spre Rusia e problematică. E război acolo, e instabilitate, e bombardament, e sărăcie, sunt refugiați și așa mai departe. Rusia, rușii atacă poporul frățesc ucrainean. Și cum ne-ar îndemna pe noi acum socialiștii să mergem să ne integrăm în CSI, în Uniunea Eurasiatică? Și de aceea ei au inventat altă scuză sau, să zicem, altă șmecherie că să nu ne integrăm nici cu unii, nici cu alții. Și atunci ce să facem dacă nu ne integrăm nici cu unii, nici cu alții? Cum să supraviețuim în această situație? Cine să ne ajute în anumite probleme critice, economice, energetice?

Radu Osipov: Mai cad drone…

Nicolae Negru: Mai cad drone, umanitare și așa mai departe. Domnul Dodon, când a fost la guvernare, comuniștii când au fost la guvernare și, în general, această perioadă am supraviețuit noi cândva fără ajutorul cuiva, numai din banii noștri? Nu ne-am adresat la FMI, nu am colaborat, am avut relații bune cu Uniunea Europeană și ne-a ajutat Uniunea Europeană? Bugetul Republicii Moldova, pensiile, salariile mai întotdeauna au fost plătite cu ajutorul Uniunii Europene.

Radu Osipov: Vreo patru ani în urmă a fost și o încercare de a ne împrumuta de la Rusia, dar a căzut în ultimă instanță la Curtea Constituțională.

Nicolae Negru: Interesant e că ei vorbesc că actuala guvernare cerșește, trăiește din cerșit. Ei înșiși, Dodon stătea pe coridoare la Kremlin și cerșea gaze mai ieftine și n-au obținut nimic. Cerea ca să fie anulate taxele vamale pentru produsele din Republica Moldova. Iarăși n-a obținut. Păi, cu ce cerșitul lui era mai bun? În cazul de față, nici nu e vorba de cerșit. Pe urmă, zic de împrumuturi. Împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional e foarte ieftin. Ei voiau să se împrumute de la Rusia cu 500 de milioane de euro.

Radu Osipov: Care mai apoi au devenit 300 de milioane.

Nicolae Negru: Care pe urmă 300 de milioane. Da, dar pe urmă rușii au pus niște condiții, ca noi să dăm niște întreprinderi de stat, în caz că cineva acolo, o întreprindere din Republica Moldova are datorii față de Rusia. Adică au inclus o clauză care nu ne era convenabilă.

Radu Osipov: Domnule Negru, există această condiție: 1/3 participare la referendum, ca să fie valid. Vorbea doamna președintă Sandu, săptămâna trecută, la Moldova 1, în emisiunea „Bună Seara” că este foarte importantă participarea. Este plauzibil acest argument, nu ar trece un Referendum, mai ales ținem cont, am putea compăra totuși 2019 Referendum consultativ și 2010 un Referendum despre modul cum ar fi trebuit să fie ales președintele, direct de popor sau nu, care nu a trecut atunci.

Nicolae Negru: Bine, există această problemă a prezenței la Referendum. Clar că vor veni unele forțe politice și vor zice că nu mergeți la Referendum, nu votați. Văd că și unele partide proeuropene manifestă o anumită reticență față de acest Referendum. Dar până la urmă, dacă analizăm obiectiv situația, acum e momentul. Fiindcă oricum o să vină momentul să facem acest Referendum. Păi, iată, acum e cel mai bine să-l facem, atâta timp cât este acest război, cât Rusia este ocupată în Ucraina. Desigur că asta nu înseamnă că Rusia va sta impasibilă și nu se va amesteca, nu se va implica și nu va încerca să boicoteze, să împiedice acest Referendum. Dar eu cred că cetățenii noștri de acum și-au dat seama, sunt destul de conștienți și, cu îndemnul politicienilor, vor ieși în număr suficient la Referendum.

Radu Osipov: Domnule Negru, vă mulțumesc pentru această discuție, vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.

Citește mai mult