Eurovision

Au început repetițiile pentru finala Eurovision. Ce surprize au pregătit organizatorii

În aceste clipe au loc repetițiile pentru Finala Națională a Eurovision. Concurenții vor evolua rând pe rând, așa cum vor ieși pe scenă la 19:00, când va avea loc marele show. Concurenții au avut timp egal pentru repetiții, care s-au desfășurat și vineri.

Moldova 1
Sursa: Moldova 1

În finală vor fi prezentate cele 11 piese calificate în competiție, în ordinea stabilită prin tragere la sorți pe 17 ianuarie 2024.

În plus, o Ediție Specială dedicată pregătirilor și culiselor Finalei Naționale va fi transmisă în direct la Moldova 1 începând cu ora 18:30.

„Finala Națională Eurovision a reprezentat întotdeauna un prilej foarte reușit pentru a celebra muzica de calitate din Republica Moldova și pentru a lansa noi nume în industria muzicală. Deși recunoaștem că ne bucură de fiecare dată să revedem artiști care sunt deja bine cunoscuți atât în Republica Moldova, cât și peste hotare, grație hiturilor lansate. În acest an, Finala Națională vine cu noutăți îmbucurătoare pentru fanii acestui concurs. Finala de astăzi, care va începe la 19:00, va putea fi urmărită și pe pagina oficială a Eurovision, dar și pe canalul de Youtube al organizatorilor”, a declarat șefa delegației Eurovision Moldova 2024, Daniela Crudu.

De asemenea, evenimentul va fi transmis la alte șase posturi TV din 11 țări. Grație unui parteneriat stabilit între Teleradio Moldova și Out TV finala va putea fi urmărită de telespectatorii din Belgia, Țările de Jos, Luxemburg, Austria, Germania, Suedia, Spania, Israel, Irlanda, Italia, Marea Britanie.

„Am fost abordați de reprezentanți a diverse posturi din țările europene și am acceptat bucuroși de faptul că finala națională din Moldova a ESC 2024 generează mult interes”, a menționat directorul adjunct pentru dezvoltare din cadrul Companiei Teleradio Moldova, Andrei Zapșa.

O altă noutate frumoasă este că, în calitate de invitați speciali, vine formația Holograf, o formație care a reușit pe parcursul deceniilor să încânte milioane de oameni cu hituri precum „Să nu-mi iei niciodată dragostea” sau „Primăvara începe cu tine”.

„Astăzi ne vom bucura de acele piese în cadrul unui recital de excepție. Mai mult, este o coincidență frumoasă pentru că cei de la Hololgraf, în urmă cu 30 de ani, în 1994 au reprezentat România la această competiție muzicală. Așa că sunt familiarizați cu emoțiile ce caracterizează acest concurs”, a menționat Daniela Crudu.

Cum vom vota

Cât privește procesul de votare, se va repeta procedura de anul trecut. „După ce va fi anunțat de către gazdele evenimentului START TELEVOTING, pe ecran va apărea QR codul. Deci, cei de acasă vor vedea numărul piesei, iar alături QR codul. După ce telespectatorii o să scaneze codul, ei vor fi redirecționați spre pagina moldova1.md/eurovision, unde aceștia vor introduce numărul de telefon, care trebuie să fie înregistrat în Republica Moldova. După care, vom primi un cod pe care o să-l introducem pe platformă. Ulterior va apărea lista participanților, din care telespectatori vor alege artistul favorit. Votul este gratuit, dar de pe un număr de telefon poate fi efectuat doar un singur vot”, a precizat șefa delegației Eurovision Moldova 2024, Daniela Crudu.

Telespectatorii vor primi un cod de confirmare prin SMS, la numărul de telefon înregistrat. După introducerea codului de confirmare pe platformă, telespectatorii vor putea alege piesa preferată din lista celor 11 concurenți ai Finalei Naționale. Odată cu implementarea votului online, telespectatorii vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a-și exprima opțiunea, fiind acordate, în acest sens, aproximativ 40 de minute.

Votul publicului va reprezenta 50 la sută din rezultatul final, iar celelalte 50% vor fi constituie din notele/punctele oferite de juriu. Componența echipei de jurizare va fi făcută publică astăzi. Juriul va fi format dintr-un număr impar de membri (minim 3, maximum 5) și va fi diferit de cel din Finala Națională. Conform Regulamentului, criteriile de apreciere ale pieselor sunt: linia melodică, originalitatea piesei și interpretarea.

Pentru buna desfășurare a finalei naționale, toate lucrurile au fost concretizate în Regulamentul de desfășurare Eurovision Song Context.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult