Regional

Oamenii din comuna Etulia trăiesc cu frica în sân. Timp de o săptămână, de două ori au fost depistate fragmente de drone în preajma localităților

Oamenii din satele Etulia și Etulia Nouă, raionul Vulcănești, trăiesc cu frica în sân. Se întâmplă după ce, doar în ultima săptămână, în apropiere de localitățile lor au căzut de două ori fragmente de dronă. Ultimul incident a avut loc sâmbătă după amiază. Mai exact, au fost găsite rămășițe ale unei drone de tip „Герань-2”. Potrivit responsabililor, pe timpul nopții nu au putut fi efectuate verificări, astfel că duminică, de dimineață, zeci de geniști au făcut cercetări la fața locului. Într-un final, s-a stabilit că fragmentele nu conțineau material exploziv. Resturile din dronă au fost, totuși, ridicate pentru cercetări.

Fragmentele de dronă au fost depistate pe un câmp care se află la o distanță de aproximativ cinci kilometri de localitate. De dimineață, geniștii au lucrat aici la fața locului mai bine de cinci ore și au ridicat toate obiectele găsite. Acum, rămășițele urmează să fie supuse expertizei.

Oamenii din comuna Etulia spun că le este frică pentru viața lor. Deși fragmentele au căzut la câțiva kilometri distanță de sat, ei se tem că într-o zi resturi de dronă ar putea cădea peste case.

VOX: „Noi auzim când aceste drone trec pe deasupra localității noastre, spre direcția Reni, unde este portul. Eu am auzit chiar într-o seară, m-am trezit la ora 03:00, drona trecea, am stat cinci minute și după am auzit o explozie puternică, foarte puternică. Desigur că ne temem, cine nu s-ar teme, dacă cade peste casa mea.”

„Eu deja sunt în vârstă, nu mai am de ce să mă tem, dar iată copiii, e altă situație. Se întâmplă, este război la graniță.”

„Toți se tem, toți. Nu dea Domnul să se întâmple ceva. Și când bombardau Reniul se auzea foarte tare, mai ales noaptea. Cine pe cine bombardează nu știm, dar noaptea se aude.”

Reprezentanții Poliției de Frontieră anunță că fragmentele de dronă găsite sâmbătă nu conțin exploziv și că nu prezintă pericol pentru oamenii din cele două localități.

„În urma unor acțiuni la locul căderii fragmentelor de dronă, autoritățile specializate au constatat că nu există exploziv și zona respectivă nu prezintă niciun risc pentru comunitate. Totodată, zona în care au fost depistate fragmentele de dronă, a fost complet curățată”, declarat ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Felicia Danilov.

Amintim că acesta nu este primul incident de acest gen. În urmă cu o săptămână, pe 11 februarie, în zona frontierei moldo-ucrainene, la fel în preajma comunei Etulia au fost depistate fragmente dintr-o dronă de tip „Shahed”. În cadrul verificărilor, geniștii au stabilit că rămășițele conțineau și 50 de kilograme de exploziv. Fragmentele au fost detonate în câmp.

Citește mai mult