Social

Lipsa de fier în organism: Care sunt simptomele acestei afecțiuni și cum le putem combate

Anemia este o afecțiune în care organismul nu produce suficientă hemoglobină, substanța din sânge care transportă oxigenul către celulele corpului. Tratamentul și prevenirea anemiei pot implica mai multe strategii, în funcție de cauza specifică și de gravitatea sa. În cadrul emisiunii de la Bună Dimineața, discutăm cu medicul nutriționist Sergiu Munteanu atât despre prevenirea și tratarea acestei afecțiuni cât și despre modul de administrare a alimentelor ce conțin fier.

Astfel, dacă anemia este cauzată de o deficiență de fier, medicul poate recomanda suplimente de fier pentru a crește nivelurile de fier din organism.

Principala funcție a fierului în organism este să transporte oxigenul din plămâni la fiecare celulă a organismului. Iar când nu este suficient fier, apare anemia care face ca numărul celulelor roșii să fie foarte mic, respectiv celula nu poate lucra normal și se începe tot lanțul de probleme.”, explică specialistul.

La nivel mondial, cifra persoanelor care au insuficiență de fier în organism este foarte mare, în jur de 20%.

Fierul circa 70% este încadrat în celulele roșii care transportă oxigenul. Când ele mor, peste 120 de zile organismul recuperează fierul acesta. Este ca un circuit închis, e foarte econom și puțin se pierde. Numai că femeile care au menstruațiile abundente și neregulate sau persoanele care au diferite sângerări, ori care administrează antibiotice ce întrerup absorbția fierului, diferite medicamente care micșorează aciditatea gastrică, dereglarea microflorei intestinale și multe altele duc la insuficiența de fier.”, mai adaugă Sergiu Munteanu.

Potrivit specialiștilor, insuficiența fierului în organism se manifestă prin oboseală excesivă, slăbiciune musculară, respirație dificilă, amețeli, dureri de cap, bătăi neregulate ale inimii, paliditate și altele.

În primul rând se știe că cel mai ușor asimilabil fier are loc prin consumarea produselor alimentare de origine animală. Așa cum la noi ficatul este rezerva de fier sub formă de feritină, așa și la animale. Adică cea mai mare concentrare de fier este totuși din ficat.”, spune medicul nutriționist.

Necesarul zilnic de fier poate fi atins și prin administrarea de suplimente de fier.

Menționăm că printre alimentele bogate în fier se numără carnea (de vită, de porc, de miel, de pui și de curcan), ficatul, peștele și fructele de mare, legumele și zarzavaturile.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult