Eurovision

IP Compania „Teradio-Moldova” răspunde constestației depuse de Valeria Pasha: A fost desemnat concurentul care a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului

IP Compania „Teleradio Moldova” răspunde la contestația depusă de interpreta Valeria Pasha, nemulțumită de decisia comitetului organizatoric al preselecției naționale a Concursului Eurovision de a o desemna învingătoare pe interpreta Natalai Barbu, care a acumulat același punctaj.

Compania „Teleradio Moldova” menționează că în conformitate cu reglementările Uniunii Europene pentru Radio și Teleivziune, fiecare țară este reprezentată de facto de radiodifuzorul public și este la latitudinea exclusivă a radiodifuzorului să determine cine își va reprezenta țara la concursul Eurovision și modul de organizare a selecției.

A fost aprobat Regulamentul cu privire la desfășurarea selecției naționale și desemnarea reprezentantului, acesta a fost adus la cunoștința tuturor concurenților înscriși la concurs.

Conform prevederilor documentului, prin înregistrarea la concurs, concurenții confirmă că sunt de acord cu toate prevederile prezentului regulament și cu toate condițiile stabilite de Comitetul de organizare.

„Prin înregistrarea la Concurs, concurenții confirmă că sunt de acord cu toate prevederile prezentului regulament și cu toate condițiile stabilite de Comitetul de organizare”.

În urma procedurii de vot, interpreta Natalia Barbu a acumulat 12 puncte din partea juriului profesionist și 10 puncte din partea telespectatorilor.

La rândul său, interpreta Valeria Pasha a obținut 10 puncte din partea juriului și 12 puncte din partea telespectatorilor.

După stabilirea faptului că ambele artiste au acumulat același punctaj, Comitetul de organizare a luat decizia, într-o ședință extraordinară, să desemneze învingător concurentul care a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului profesionist.

Decizia a fost adoptată conform Regulamentului care prevede că la orice etapă a concursului, „Teleradio-Moldova” este în drept să decidă dacă va organiza și desfășura etapa următoare și/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision.

„La orice etapă a concursului, TRM este în drept să decidă dacă va organiza și desfășura etapa următoare și/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul Republicii Moldova la ESC 2024”.

Comitetul organizatoric subliniază că au existat bănuieli rezonabile de la bun început cu privire la televoting, întrucât au existat în anii precedenți sesizări, inclusiv publice, din partea unor concurenți implicați în concurs, despre încercări de falsificare a acestei proceduri.

De anul trecut, „Teleradio-Moldova” a creat, cu ajutorul unor parteneri de-ai săi, un soft dedicat concursului Eurovision, pentru a putea fi verificate voturile.

Compania a verificat, prin experții săi și proceduri specifice, validitatea numerelor de la care Valeria Pasha a primit voturi și a constatat că aproximativ 950 de voturi au venit de la numere de telefon care în prezent nu sunt valide.

Mai mult, un anumit număr de voturi a venit din 48 de țări, printre care și exotice - Aruba, Bahamas, Bangladeș, Barbados, Indonezia sau Vietnam, probabil folosindu-se programul VPN.

De altfel, Regulamentul stabilește că organizatorul local își rezervă dreptul de a desemna reprezentantul Republicii Moldova la Concursul Eurovision, la orice etapă, fără a fi obligat să desfășoare etapele ulterioare. În acest caz, concurenții nu sunt în drept de a înainta pretenții față de organizatorul local.

*„Organizatorul local își rezervă dreptul de a desemna reprezentantul Republicii Moldova la Concursul Internațional Eurovision 2024, la orice etapă, fără a fi obligat să desfășoare etapele ulterioare. În acest caz, concurenții nu sunt în drept de a înainta pretenții față de Organizatorul local".

Reprezentantul Uniunii Europene de Radio și Televiziune, Gert Kark, a scris că este important să fie utilizată metoda transparentă și corectă în toate etapele procesului de selecție și a menționat că acesta se desfășoară sub responsabilitatea exclusivă a postului participant.

Amintim că Valeria Pasha a contestat rezultatul final al preselecției naționale după ce Natalia Barbu a fost desemnată de către juriu drept reprezentanta Republicii Moldova la concursul Eurovision din acest an.

Etapa finală a selecției naționale Eurovision 2024 s-a desfășurat pe 17 februarie. Valeria Pasha cu piesa „Anti-Princess” a fost favorita publicului. Interpreta a acumulat 4771 de voturi, urmată de Natalia Barbu pentru care au votat 2421 de spectatori. Pe locul trei s-a clasa Iulia Teleucă cu piesa „Runaway”. Valeria Pasha a fost apreciată de juriu cu 10 puncte.

Natalia Barbu cu piesa „In the middle” a acumulat punctajul maxim 12 puncte din partea juriului, fiind desemnată câștigătoarea selecției naționale Eurovision.

Decizia organizatorului de a o declara câștigătoare pe Natalia Barbu a nemulțimit-o pe Valeria Pasha, care a contestat rezultatele selecției naționale.

Citește mai mult