Social

Ministrul Afacerilor Interne: Spațiul aerian al Republicii Moldova este sigur

Spațiul aerian al Republicii Moldova pentru aeronautica civilă este unul sigur, susține ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la o emisiune de la RLiveTV. Afirmațiile oficialului au fost făcute în contextul rămășițelor de drone rusești depistate recent în localitatea Etulia. Ministrul a mai spus că o decizie privind închiderea spațiului aerian poate fi luată doar de autoritățile competente.

„Decizia de a închide spațiul aerian se ia în cadrul unei comisii specializate, noi vorbim de niște cazuri izolate, în special aceste atacuri au loc pe timp de noapte. Organele de specialitate trebuie să ia în calcul toate aceste vulnerabilități și dacă va fi necesar se vor lua deciziile respective. Până la moment dacă spațiul aerian a rămas deschis, înseamnă că riscurile sunt minime și spațiul aerian al Republicii Moldova este sigur pentru aeronautica civilă”, a declarat Efros.

Amintim că la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina în februarie 2022, autoritățile de la Chișinău au dispus închiderea spațiului aerian, cursele aeriene fiind reorientate spre alte aeroporturi, precum cel din Iași, România. Ulterior, acesta a fost redeschis parțial începând cu luna martie a aceluiași an, iar în prezent nu există interdicții. Între timp, odată cu invazia forțelor ruse în statul vecin, cel puțin cinci rachete sau părți ale acestora au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai mult