Politic

Guvernul propune amalgamarea voluntară, ca primă etapă a reformei administrative. Premier: „E bine să se întâmple până la alegerile locale”

Guvernul de la Chișinău propune amalgamarea voluntară, ca primă etapă a reformei administrației publice locale. Premierul Natalia Gavrilița susține că, deși procesul de reformare administrativă este unul de durată, o amalgamare voluntară a localităților mai mici în alte mai mari ar putea avea loc până la alegerile locale din acest an. Decizia de a se alătura acestui proces rămâne, însă, de partea administrațiilor publice locale, precizează șefa Guvernului.

„Noi am elaborat Strategia reformei administrației public. Este vorba atât de reforma la nivel central, cât și la nivel local. Componenta locală o discutăm de mai mult timp. (…) La o primă etapă este vorba de amalgamarea voluntar. Asta nu se va face într-un an. Localitățile trebuie să decidă, de asta și este o amalgamare voluntară, ea nu este impusă de guvernul central, iar regândirea competențelor poate dura, dar ar fi bine să se întâmple până la alegerile locale, ca să existe această coordonare”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Nord News.

Natalia Gavrilița susține că reforma administrației publice locale ar urma să contribuie la creșterea capacităților autorităților publice locale de nivelul I de a furniza în mod eficient serviciile publice locale. Mai mult, premierul țării dă asigurări că guvernul central va susține localitățile care vor decide să se amalgameze în localități mai mari, inclusiv prin stimulare salarială, proiecte pentru reconstrucția drumurilor sau de infrastructură, care să stimuleze creșterea administrativă a localităților.

„Scopul nostru principal este să ne asigurăm că avem localități suficient de capabile a atragă și să implementeze proiecte din fonduri europene. Aceasta a fost o problemă în practic toate țările care au trecut prin acest proces de integrare europeană. Trebuie să ne pregătim pentru asta. În același timp, trebuie să ne mișcăm printr-un consens social și de aceea noi venim cu conceptul de amalgamare voluntară. Pe de lata parte, vom veni cu regândirea unor competențe între raioane, localități, și guvernul central, a mai spus premierul.

Amintim că Guvernul a elaborat și publicat, recent, conceptul Strategiei de Reformă a Administrației Publice din Republica Moldova 2023-2030. Noua strategie cuprinde cinci domenii de intervenții: managementul funcției publice; entități publice; sistemul de fundamentare, coordonare și implementare a politicilor publice și de planificare strategică; digitalizarea serviciilor publice, simplificare și debirocratizare; administrația publică locală. Potrivit prim-ministrei, primele consultări în cadrul Comisiei paritare pentru descentralizare au demarat pe 13 ianuarie, curent.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult