Politic

UE impune sancțiuni unor persoane și entități care au încercat sau intenționează să destabilizeze situația în R. Moldova

Consiliul European a impus astăzi măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor publicate pe siteul instituției europene, Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia.

„Sunt încercări serioase, sporite și continue de a destabiliza țara. Lista de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE pentru Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea acesteia. UE rămâne hotărâtă să continue să reprime pe cei care ne destabilizează vecinătatea directă”, a spus Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de SecuritateJosep Borrell.

Astfel, Consiliul European a decis sancționarea organizației paramilitară: Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, care a avut mai multe tentative de a submina guvernul democratic al Republicii Moldova, inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente, precum și liderul acesteia.

Celelalte persoane sancționate sunt: șeful adjunct al Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană din 2016. În plus, Consiliul sancționează directorii trusturilor media care dețin mai multe canale media în țară, care promovează frecvent mesaje care vizează obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic. Pe listă sunt incluse și alte persoane implicate în diseminarea dezinformarii și incitarea la violență și frică, sau legate de cazul „Fraudă bancară”.

Potrivit sursei, persoanelor vizate le vor fi înghețate activele. În plus, aceștia nu vor putea călători și tranzita statele membre ale UE.

„Eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE”, se mai arată în comunicat.

Amintim că în luna aprilie a anului trecut, UE a stabilit, la cererea țării noastre, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult