Politic

Dorin Recean: Vom identifica mijloace suplimentare ca să stimulăm investițiile în agricultură

Autoritățile rămân antrenate în identificarea soluțiilor pentru problemele din sectorul agricol și acordarea instrumentelor necesare pentru creșterea productivității și industrializarea ramurii, a declarat premierul Dorin Recean, la Adunarea Generală a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Șeful Executivului a precizat că un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi delegat permanent la Bruxelles pentru a negocia programele care vor sprijini fermierii din țara noastră.

Potrivit premierului, în acest an, fondul de subvenționare pentru sectorul agricol constituie 1,6 miliarde de lei, plus granturi de 1,5 miliarde pentru sectorul zootehnic și pomicultură, dar și pentru reabilitarea sistemelor de irigare. De asemenea, producătorii de cereale care au înregistrat pierderi, din cauza crizelor din ultimii ani, vor putea solicita, din 1 martie, un credit agricol de urgență, care le va permite să înceapă sezonul agricol de primăvară.

Noul mecanism prevede că întreprinderile micro și mici vor putea beneficia de credite de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului.

Vom continua să identificăm mijloace suplimentare și să stimulăm investițiile în agricultura performantă. În același timp, ne vom concentra pe instrumentele financiare de creditare pe termen lung, iar abordarea noastră va fi întotdeauna pe principiul acordării ajutorului țintit”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit Executivului, participanții la adunare au vorbit despre provocările din domeniul agricol, necesitatea stabilirii unui echilibru între producătorii mari și cei mici, dar și despre oportunitățile pe care le deschide statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Citește mai mult