Regional

„Un mărțișor pentru un donator”, campanie de donare a sângelui, desfășurată la Soroca

Au primit un mărțișor în schimbul unei fapte bune. Pentru a salva zeci de vieți, aproximativ 30 de soroceni au donat sânge în cadrul campaniei „Un mărțișor pentru un donator”. În total, au fost colectate peste 13 litri de sânge. Campania de donare a fost inițiată din necesitatea de a suplini stocurile sanguine necesare în situații de intervenție urgentă.

Cu gândul la salvarea de vieți omenești, mulți donatori de sânge au spus că această procedură îi ajută și pe ei să fie sănătoși.

VOX:

„Donez pentru a două oară și mă simt foarte bine. Donez pentru că este foarte benefic, o dată la două luni. Am fost în noiembrie și am venit și acum”.

„Este bine să salvezi viața cuiva și asta ar trebui sa fie în mintea fiecărui om, atunci când este vorba de salvat viața. Să dea Domnul, toată lumea să fie gata, să vină cât mai mulți și care au posibilitate”.

„Am venit a doua oara aici să donez pentru campania de la spital ca să salvez viața oamenilor”.

La Centrul de transfuzie sanguină de la Spitalului raional Soroca sunt create condiții moderne pentru stocarea și păstrarea sângelui.

„În ultimul timp, majoritatea pacienților sunt cu patologii oncologice după diferite traume, accidente care necesită transfuzie de sânge. Este unica metodă de a salva pacienții și anual, avem stabilit un plan. Anul acesta avem 1956 de pacienți, adică 52 pacienți pe săptămână”, a spus Ella Ursu, director al Spitalului raional Soroca.

Specialiștii susțin că doritorii pot dona o cantitate de 450 de mililitri de sânge de patru - cinci ori pe an, la un interval de minim două luni între donări.

Sângele se recoltează de la persoanele sănătoase, cu vârsta de la 18 la 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.

Citește mai mult