Dispută în Parlament. Proiectele de lege nu vor mai fi traduse în limba rusă
O inițiativă a Guvernului a stârnit critici în Parlament. Documentul prevede că proiectele de lege sau propunerile legislative vor fi prezentate doar în limba română. Deputații grupului Șor consideră că astfel vorbitorii de rusă vor fi discriminați. Legislația Uniunii Europene, unde tinde să ajungă Republica Moldova, interzice discriminarea bazată pe limba vorbită, a remarcat vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.
„Noua lege prevede anularea traducerii în limba rusă a documentelor oficiale. Proiectele de lege vor fi doar în limba de stat. Ce este asta? O lene banală sau o palmă vorbitorilor de rusă din Republica Moldova? Astăzi ei asupresc limba rusă, mâine vor expulza vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova. Istoria este ciclică, totul tinde să se repete și situația devine foarte alarmantă, ca să nu spun înfricoșătoare”, a declarat deputatul Vadim Fotescu.
În replică, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a remarcat că legislația Uniunii Europene, unde tinde să ajungă Republica Moldova, interzice discriminarea bazată pe rasă, origine etnică, religie sau limba vorbită.
„Nediscriminarea tuturor cetățenilor, indiferent de etnie, religie, limbă vorbită, sunt valori supreme de care ne vom conduce mereu și anume Uniunea Europeană este un proiect de diversitate, de incluziune și de reprezentativitate pentru toți cetățenii”, a declarat vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.
La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede faptul că proiectele de lege din Republica Moldova nu vor mai fi traduse și în limba rusă.
Din anul 2024, statul ar urma să economisească circa 700 de mii de lei, cheltuiți până acum anual pentru traducere.
În 2013, Curtea Constituțională a constatat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Denumirea se regăsește în Declarația de Independență, act mai presus decât Constituția.
Sintagma „limba moldovenească" a fost înlocuită cu „limba română" și în Constituția Republicii Moldova, după ce articolul 13 a fost modificat în urma unei legi votate de Parlament.
Există și programe guvernamentale, dar și inițiative private, care facilitează învățarea limbii române de către vorbitorii de limbă rusă.