Social

Peste 12 700 de persoane s-au înscris la Programul național de studiere a limbii române

Un număr record de peste 12 700 de persoane s-au înscris pentru Programul Național de studiere a limbii române, ediția 2024, demarat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Acest program este destinat adulților care doresc să își îmbunătățească cunoștințele de limba română sau să învețe de la zero această limbă.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6911, urmat de UTA Găgăuzia – 1586, Bălți – 682, și Tiraspol – 622. Restul celor 2971 de cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2).

Participanții provin dintr-o varietate de domenii, cu cei mai mulți activând în educație (3284), economie (2244), medicină (867), administrație publică centrală și locală (759), arte (682), justiție (446), și alte domenii (4484). Cât despre modalitatea de predare, mai mult de jumătate sau 56 % dintre participanți au optat pentru cursuri online, în timp ce 44 % au ales cursurile cu prezență fizică. Peste 75% dintre cursanți doresc să participe la cursuri după orele de serviciu.

Cursurile sunt gratuite și se vor desfășura atât online, cât și offline, în perioada martie-decembrie 2024, cu o durată medie de 120 de ore. La finalul programului, participanții vor primi un certificat care atestă nivelul lor de competență lingvistică în limba română, conform standardelor Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei pentru această ediție a Programului Național de studiere a limbii române, reflectând angajamentul de a sprijini educația și multiculturalismul în Republica Moldova.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult