Politic

Nicolae Ciucă: Este important să continuăm să sprijinim autoritățile Republicii Moldova

În cei 16 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România a primit fonduri europene de 62 de miliarde de euro, bani pe care i-a folosit pentru modernizarea țării, i-a investit în infrastructură, în comunitățile urbane și rurale. Într-un interviu acordat postului nostru de televiziune, Nicolae Ciucă, președintele Senatului român, a declarat că nu se puteau face toate aceste lucruri dacă România nu era membră a Uniunii Europene. Acum, Bucureștiul este dispus să-și ofere experiența în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

ipn
Sursa: ipn

„În total, România a primit 92 de miliarde și, anual, a plătit 1% din PIB, care, cumulat din 2007 până în 2023 înseamnă 30 de miliarde. Deci, 92 fără 30, România a rămas cu 62 miliarde în buget. 115 miliarde de euro este valoarea nominală a investițiilor străine în România. În țara noastră, valoarea totală a banilor trimiși de către diasporă este de o sută de miliarde. Deci dacă facem un calcul simplu, 115 + 100 + 62, ajungem la 200 de miliarde, bani care au venit și au modernizat România”, a relatat Nicolae Ciucă.

Oficialul de la București a dat asigurări că, odată cu deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, România este tot mai deschisă spre a oferi Republicii Moldova experiența necesară în acest proces. Parlamentari români vor oferi expertiză Chișinăului, necesară pentru aproximarea legislației naționale la cadrul normativ european.

„Toate aceste întâlniri pe care le-am avut, pe care le avem și le vom avea în continuare vin tocmai să sprijine întreg procesul de aderare, sprijin pe care îl acordăm din toată inima. Cu toată disponibilitatea, avem oameni în instituțiile statului, resursa umană necesară, care au participat efectiv la procesul de aderare, au experiența necesară și pot să împărtășească și să ajute”, a subliniat oficialul român.

Totodată, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța sprijinului acordat autorităților Republicii Moldova.

„Este important să continuăm să sprijinim autoritățile Republicii Moldova, este important să încurajăm cetățenii să creadă în această cale a Uniunii Europene, pentru că este singura care le poate împlini așteptările și să vadă că există o speranță de mai bine, și asta este doar pe calea integrării europene”, a conchis oficialul.

România a devenit membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Republica Moldova este în prezent țară candidată la UE, din iunie 2022. Pe 14 decembrie 2023, au fost deschise oficial negocierile de aderare.

Citește mai mult